Rusia închide Piaţa Roşie şi reţine zeci de activişti

Autorităţile ruse au închis duminică Piaţa Roşie din Moscova şi au reţinut zeci de oameni care încercau să organizeze un protest silenţios anti-guvernamental acolo, fapt ce a determinat opoziţia să acuze că ruşilor li se neagă dreptul la libera întrunire, potrivit unui raport Reuters.
Militanţi ruşi din opoziţie în faţa porţilor închise ale Pieţei Roşii, 1 aprilie 2012 (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.04.2012

Autorităţile ruse au închis duminică Piaţa Roşie din Moscova şi au reţinut zeci de oameni care încercau să organizeze un protest silenţios anti-guvernamental acolo, fapt ce a determinat opoziţia să acuze că ruşilor li se neagă dreptul la libera întrunire, potrivit unui raport Reuters.

Mai multe sute de persoane au răspuns la apelurile de pe Internet de a se aduna în Piaţa Roşie din afara Kremlinului, purtând panglici sau haine albe ca un simbol al protestului. Cu toate acestea au găsit închise porţile de fier ale pieţei.

Poliţia a arestat patru persoane care se îndreptau spre piaţă dintr-o staţie de metrou din apropiere şi ulterior au luat oameni din mulţimea ce se afla la porţi şi i-au împins într-un autobuz. Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că aproximativ 55 de persoane au fost reţinute în apropiere de Piaţa Roşie "pentru că încercau să organizeze o demonstraţie fără aprobare."

Liderii opoziţiei au declarat că guvernul încalcă dreptul constituţional al ruşilor la libera întrunire, prin solicitarea permisiunii autorităţilor locale pentru demonstraţii de stradă. În Rusia, poliţia dispersează adesea mitingurile nesancţionate şi reţine protestatarii.

Activişti din opoziţie au organizat mai multe demonstraţii mici, fără permisiune oficială, după alegerile disputate din decembrie câştigate de partidul lui Putin, în timp ce alte proteste au fost organizate cu permisiune.

Putin, preşedinte între 2000-2008 şi prim-ministru până acum, a câştigat un nou mandat prezidenţial pe 4 martie şi va fi instituit pe 7 mai. El ar putea căuta realegerea peste alţi şase ani.

Zeci de mii de oameni, consternaţi de această perspectivă şi înfuriaţi de suspiciunile de fraudă pe scară largă în alegerile parlamentare, au luat parte la mitingurile din ultimele luni - cele mai mari proteste ale opoziţiei din timpul regimului lui Putin.

Putin împreună cu preşedintele Dmitri Medvedev au introdus reforme politice limitate, inclusiv o lege care permite mai multor grupuri să se înregistreze în calitate de partide şi să candideze în alegeri, dar unele persoane se tem de o represiune a protestelor de stradă şi a altor activităţi ale opoziţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor