Doi ani de la atentatele de la metroul moscovit, poliţia întăreşte paza (revista presei)

Rusia comemorează doi ani de la atentatele de la metroul moscovit, comise de două teroriste kamikaze din Daghestan, republică instabilă din Caucazul rusesc, şi soldat cu moartea a 40 de persoane şi rănirea altor 160, consemnează cotidianele centrale de joi.
Epoch Times România
29.03.2012

Rusia comemorează doi ani de la atentatele de la metroul moscovit, comise de două teroriste kamikaze din Daghestan, republică instabilă din Caucazul rusesc, şi soldat cu moartea a 40 de persoane şi rănirea altor 160, consemnează cotidianele centrale de joi. Comitetul rus de anchetă susţine că investigaţia acestei tragedii a fost finalizată şi, deşi atentatele au fost revendicate de liderul terorist Doku Umarov, s-a constatat că el nu are nicio legătură cu acestea, relatează Kommersant.

Cele două explozii din 29 martie 2010 de la staţiile de metrou Lubianka şi Park kulturî au fost organizate de liderul unei grupări din Daghestan, Magomedali Vagabov. Anume el a constituit, în februarie 2010, o grupare în a cărei componenţă intrau locuitori ai Daghestanului care erau antrenaţi pentru a comite atentate în Rusia Centrală. Pentru exploziile de la cele două staţii de metrou din Moscova, el le-a atras pe tinerele Mariam Şaripova şi Djanet Abdulaeva. Ele s-au deplasat în capitala rusă cu două autobuze diferite, fiind însoţite de terorişti. Fetele şi-au ascuns dispozitivele explozive sub haine.

Una dintre ele, de numai 17 ani, care avea un dispozitiv mai greu, se plângea mereu de disconfort, iar însoţitorii ei o linişteau că totul se face în numele lui Allah şi că el o 'va răsplăti', după cum au relatat mai târziu pasagerii. Atentatele au fost comise dimineaţa, la o oră de maximă de aglomeraţie, la interval de 40 de minute: mai întâi la staţia Park Kulturî, apoi la Lubianka, în apropiere de sediul Serviciului Federal de Securitate (FSB), aminteşte Nezavisimaia Gazeta.

Numărul poliţiştilor care asigură ordinea la metroul moscovit a fost sporit joi, după ameninţări cu un nou atentat, semnalează cotidianul Utro. În ajun, la staţia de metrou Medvedenkovo, un bărbat beat s-a apropiat de un poliţist, afirmând că va avea loc o explozie, fără să precizeze când şi unde anume. În plus, un necunoscut a alertat telefonic poliţia în legătură cu o explozie. După aceasta, direcţia de interne a luat mai multe măsuri de securitate, trimiţând poliţişti cu câini în staţiile importante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor