Victor Ianukovici avertizat de către Barack Obama

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici. (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
31.03.2012

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, au avut, pe 27 martie 2012, o scurtă întrevedere la Seul, în timpul summit-ului pentru securitate nucleară.

În cadrul întâlnirii, liderul american şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la persecutarea opoziţiei politice din Ucraina, se arată într-un comunicat remis de serviciul de presa al Casei Albe.

Obama a mai subliniat că este foarte important ca Ucraina să demonstreze o democraţie viabilă, organizând alegerile parlamentare din octombrie 2012 într-un mod liber şi corect.

Potrivit presei de la Kiev, Preşedinţia ucraineană nu a făcut publice detaliile discuţiei dintre Viktor Ianukovici şi Barack Obama, limitându-se doar la anunţul potrivit căruia liderul american l-a lăudat pe Ianukovici pentru scoaterea uraniului puternic îmbogăţit de pe teritoriul Ucrainei.

Totodată, preşedinţia de la Kiev nu a vorbit nici despre faptul că întâlnirea lui Obama cu Ianukovici a durat doar aproximativ patru minute.

În octombrie 2011, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de detenţie pentru abuz de putere, pentru contractul de furnizare a gazului semnat în 2009 cu Rusia. UE şi Rusia au apreciat că procesul său a fost motivat politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor