Rusia închide biroul ONU pentru drepturile omului din Moscova
alte articole
Misiunea diplomatică rusă din Geneva a confirmat sâmbătă rapoartele media ruseşti în legătură cu închiderea iminentă a Biroului din Moscova al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), a raportat AP.
Ambasadorul rus Alexei Borodavkin a declarat că biroul ONU a ajutat deja la crearea instituţiilor pentru drepturile omului în Rusia şi că “nu vedem nimic extraordinar” în închiderea sa.
În acelaşi timp, şeful ONU pentru drepturile omului, prinţul iordanian Zeid Raad al-Hussein, şi-a exprimat îngrijorarea la sfârşitul acestei săptămâni cu privire la “semnalele” date de Kremlin în vederea închiderii biroului din Moscova, criticând ceea ce el numeşte a fi un “spaţiu tot mai îngust” pentru organizaţiile non-guvernamentale finanţate din afara Rusiei.
Zeid a mai declarat că este necesară o cooperare suplimentară cu biroul său “pe tema micşorării spaţiului [de operare] a apărătorilor drepturilor omului şi a organizaţiilor non-guvernamentale” din Rusia.
Acţiunea ruşilor are loc după o decizie luată vineri de Biroul Procurorului General din Moscova, care a etichetat ONG-ul din SUA National Democratic Institute, condus de fostul secretar de stat Madeleine Albright, ca fiind indezirabil. Moscova a declarat că acest ONG reprezintă o ameninţare pentru securitatea şi ordinea constituţională rusă.
În iulie 2015, Camera Superioară a Rusiei a publicat o listă cu organizaţii străine pe care plănuieşte să le declare indezirabile. Lista cu 12 instituţii include grupuri precum National Democratic Institute, US National Endowment for Democracy şi Open Society Institute, cunoscută de asemenea sub numele de Soros Foundation.
Acţionând la solicitarea procurorilor la sfârşitul lunii iulie 2015, Ministerul rus al Justiţiei a listat în mod oficial US National Endowment for Democracy (NED) ca un grup indezirabil după presupusele descoperiri făcute de autorităţile ruse că ONG-ul a cheltuit milioane de dolari pentru a submina legitimitatea alegerilor ruseşti şi pentru a păta reputaţia serviciului militar naţional al Rusiei, a raportat RT.
Totuşi, conform website-ului NED, organizaţia a cheltuit sute de mii de dolari pentru a expune corupţia şi a desfăşurat seminarii de pregătire în Rusia asupra unor chestiuni precum activismul local, drepturile femeilor şi imigranţilor.
Legea privind organizaţiile indezirabile a fost adoptată de guvernul rus în luna mai a anului trecut, fiind văzută ca un semn al temerilor tot mai mari privind o posibilă revoluţie internă inspirată de factori străini. Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut în repetate rânduri că SUA finanţează organizaţii ale societăţii civile în mai multe ţări din lume, cu scopul de a destabiliza guvernele acestora.