Rusia devine în sfârşit hotărâtă în privinţa războiului său, iar aceasta va crea probleme Ucrainei, afirmă unii analişti

Vladimir Putin (Getty Images)
Redacţia
19.05.2024

Rusia a avut nevoie de mai mult de doi ani de război brutal, de mii de vehicule blindate avariate şi distruse, de aproximativ 450.000 de victime şi de zeci de miliarde de dolari pentru a ajunge în acest punct, dar se pare că, în sfârşit, Moscova ia războiul în serios.

Mare parte din războiul din Ucraina a decurs prost pentru Rusia. Numai numărul morţilor - după multe estimări, peste 50.000 de soldaţi - este uluitor.

Dar maşina de război a preşedintelui rus Vladimir Putin arată astăzi foarte diferit faţă de cum arăta la începutul conflictului, potrivit Business Insider.

Baza industrială de apărare a ţării a început să funcţioneze la maxim, iar Putin a instalat recent un economist în funcţia de ministru al Apărării pentru a stimula producţia de masă de armament, în special de armament de foc. Moscova a contracarat contraofensiva Ucrainei din vara anului trecut cu o apărare puternică, în timp ce refăcea stocurile şi făcea tranziţia către o economie de război.

A exploatat în mod eficient dezavantajele materiale, umane şi industriale ale Ucrainei în timpul primăverii, în special în timp ce partenerii occidentali ai Kievului se descurajau, iar acum pregăteşte terenul pentru ceea ce ar putea fi o ofensivă majoră, pe mai multe direcţii, în această vară. De asemenea, forţele sale au găsit şi au copiat tactici pentru a împinge Ucraina înapoi.

Rusia pare, în sfârşit, angajată în ambiţiile sale în Ucraina - şi, după cum se tem unii - acest lucru are loc chiar în timp ce stocurile de arme ale Ucrainei sunt reîncărcate după ce legislatorii americani au aprobat un pachet major de ajutoare pentru Ucraina.

"Ruşii sunt încă periculoşi şi învaţă", a declarat pentru Business Insider George Barros, liderul echipei de informaţii geospaţiale şi analist specializat în Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului. "Se îmbunătăţesc în fiecare zi".

"Punct de inflexiune" în eforturile de război ale Rusiei

Războiul a început cu invazia ratată a Rusiei în Ucraina, cu eşecuri de comandă, greşeli tactice şi un nivel ridicat de confuzie în rândurile ruşilor în faţa unei rezistenţe puternice din partea Ucrainei, care a dus în cele din urmă la deraierea planurilor pentru o victorie rapidă.

Armata rusă a continuat să sufere de alte probleme în primul an de luptă, acumulând pierderi de trupe şi echipamente, nereuşind să ocupe porţiuni semnificative de teritoriu ucrainean.

Iar Ucraina a reuşit să se impună în mai multe rânduri în faţa inamicului său mai puternic, inclusiv în contraofensivele sale din 2022 în nord-estul Harkivului şi sudul Hersonului.

Dar Rusia a avut succes în utilizarea unei reţele sofisticate de linii defensive pentru a împiedica contraofensiva Ucrainei din 2023 să obţină progrese notabile. Efortul extrem de aşteptat s-a încheiat toamna anului trecut cu un eşec, Kievul fiind incapabil să elibereze o mare parte din teritoriile ocupate de ruşi, chiar şi cu un aflux de vehicule blindate de luptă din Occident.

În lunile care au urmat, Rusia a profitat de blocajul sprijinului militar american pentru Ucraina, care o mare parte din iarnă şi primăvară a fost în inferioritate în ceea ce priveşte armamentul şi muniţii esenţiale pentru a se apăra. De asemenea, Ucraina a eşuat în mod notabil să îşi construiască în mod adecvat fortificaţiile defensive până în ultimul moment.

Moscova a exploatat aceste probleme pentru a obţine progrese în est şi pentru a se pregăti pentru viitoarele atacuri.

În ultimele săptămâni, în Occident s-au tras semnale de alarmă. Serviciile secrete americane au evaluat în martie că, în ciuda faptului că Rusia a suferit pagube serioase în Ucraina, impasul de pe câmpul de luptă a schimbat dinamica în favoarea Moscovei.

În aprilie, un oficial american de rang înalt şi un general american au declarat că armata rusă a fost "aproape complet reconstituită" şi a revenit la puterea de dinainte de război.

"Au unele lacune care au fost produse de acest război, dar capacitatea lor generală este încă foarte semnificativă", a declarat în aprilie în Congresul SUA generalul Chris Cavoli, şeful Comandamentului Forţelor SUA din Europa şi, de asemenea, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa. "Şi intenţionează să o facă să ajungă mai sus".

Iar aceste intenţii au fost de atunci puse în evidenţă. Într-o mişcare destul de surprinzătoare, Putin l-a numit recent pe Andrei Belousov - un economist civil fără experienţă militară - ca ministru al Apărării în locul lui Serghei Şoigu, care s-a confruntat cu critici răsunătoare în legătură cu ineficienţa Rusiei în Ucraina.

Recenta remaniere a conducerii militare indică intenţia lui Putin de a pune Rusia pe "picior de război economic de tip sovietic" pentru a creşte producţia bazei industriale de apărare a ţării, a declarat Barros.

Dar acest lucru nu este doar pentru a satisface nevoile imediate ale Moscovei în Ucraina, a adăugat el. Este, de asemenea, pentru "regenerarea forţelor pe termen lung", existând un scenariu în care Rusia depăşeşte graniţele Ucrainei şi caută să proiecteze forţe împotriva flancului estic al NATO.

Belousov, identificat ca fiind un "tehnocrat competent şi încăpăţânat", a fost adus, în esenţă, pentru a face un audit al Ministerului rus al Apărării - care este măcinat de corupţie - şi pentru a se asigura că banii din impozitele ţării se duc către achiziţia de arme şi echipamente care vor permite Moscovei să ducă cu mai mult succes războiul în Ucraina, un lucru cu care Kremlinul s-a chinuit anterior, a declarat Barros.

"Acesta este un punct de inflexiune important în efortul Rusiei de a trata 'operaţiunea militară specială' ca pe un război real şi devine serioasă în ceea ce priveşte eforturile strategice prelungite pe termen lung", a spus Barros, referindu-se la termenul pe care Moscova l-a folosit mult timp pentru a descrie conflictul.

Nu este prima dată când Rusia încearcă să îşi îmbunătăţească pregătirea de război.

Contraofensiva în stil blitz a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkiv în toamna anului 2022 l-a determinat pe Putin să anunţe o mobilizare parţială şi să ia alte măsuri pentru a creşte producţia de apărare, cum ar fi accelerarea producţiei de drone şi tancuri. Situaţia s-a îmbunătăţit, dar tot nu a fost suficientă pentru Moscova.

Acum, baza industrială de apărare a Rusiei - cu ajutorul unor parteneri-cheie - pare să se consolideze.

De exemplu, în martie, Ministerul rus al Apărării a anunţat că va creşte producţia mai multor tipuri de muniţii, inclusiv a bombelor FAB-500 de 500 de kg, FAB-1500 de 1.500 de kg şi FAB-3000 de circa 3.000 de kg - o evoluţie îngrijorătoare pentru Ucraina.

Aceste muniţii pot fi transformate în bombe cu planare, ce pot fi lansate de la distanţă, reducând astfel expunerea unui avion rusesc la apărarea aeriană a Ucrainei. Aceste arme extrem de distructive nu pot fi interceptate în mod eficient şi lovesc tranşeele şi liniile defensive ale Ucrainei.

Utilizarea bombelor cu planare pentru a sprijini manevrele la sol este principalul exemplu al modului în care armata rusă învaţă cu succes din neajunsurile sale din trecut, a declarat Barros.

Este o tactică care nu a fost utilizată pe scară largă până la sfârşitul anului 2023, dar pe care Moscova s-a bazat foarte mult la începutul acestui an pentru a captura oraşul est-ucrainean Avdiivka, devastat de război, şi pe care o reproduce în prezent în timpul noului asalt în regiunea Harkiv.

Ucraina se va afla într-o poziţie dificilă

De la lansarea unor noi acţiuni ofensive în regiunea Harkiv, săptămâna trecută, Rusia a folosit lovituri cu bombe cu planare pentru a permite manevre la sol, astfel încât să poată cuceri teritorii şi să creeze ceea ce pretinde a fi o zonă tampon de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Totodată, capacitatea Ucrainei de a se apăra a fost grav împiedicată de restricţiile impuse de SUA în ceea ce priveşte lovirea ţintelor militare din interiorul Rusiei, au scris analiştii de la ISW într-o evaluare din această săptămână. Acest lucru a creat efectiv un spaţiu în care avioanele ruseşti pot lansa bombe cu planare împotriva poziţiilor ucrainene şi unde trupele Moscovei se pot aduna înaintea operaţiunilor de luptă, au adăugat ei.

Oficialii ucraineni au încercat să preseze administraţia Biden să îşi regândească poziţia, dar Washingtonul a fost de neclintit în această privinţă.

Între timp, cu noua sa ofensivă de la Harkiv în curs de desfăşurare, Rusia pare acum să pregătească terenul pentru ceea ce ar putea fi o ofensivă de vară pe mai multe fronturi, care ar putea solicita o armată ucraineană încă lipsită de materiale critice şi de personalul atât de necesar.

Oficialii ucraineni şi occidentali, precum şi experţii de război, au declarat că suspendarea timp de luni de zile a ajutorului militar suplimentar al SUA pentru Ucraina a pus ţara în poziţia dificilă în care se află în prezent.

De asemenea, Kievul se confruntă cu probleme de moral şi de recrutare care nu existau în urmă cu un an, când mulţi erau mai degrabă optimişti înaintea contraofensivei din vară.

"Ucrainenii se vor afla într-o poziţie dificilă în următoarele luni", a spus Barros. Modelul sprijinului american pentru Ucraina, în care Washingtonul suplineşte asistenţa în ultimul moment, când situaţia devine gravă, "nu este o abordare sustenabilă. Ceea ce vedem acum sunt consecinţele acestei abordări faţă de Ucraina", a explicat el

Mick Ryan, un general-maior australian în retragere şi strateg care s-a întors recent din Ucraina, a scris în aprilie că Rusia a depăşit în mod clar "şocul eşecurilor sale timpurii" şi pare capabilă "să subjuge Ucraina într-un mod de care nu era capabilă atunci când a început invazia pe scară largă în februarie 2022".

"Rusia este acum un adversar mai periculos decât era acum doi ani", a scris el.

Jack Watling, cercetător senior la think tank-ul Royal United Services Institute, a declarat că Rusia profită de superioritatea sa numerică, extinzând forţele ucrainene pe o linie de front vastă.

Kievul are nevoie disperată de mai multe forţe, muniţii şi sisteme antiaeriene dacă speră să înfrunte avansurile Moscovei, a avertizat el, menţionând că "perspectivele în Ucraina sunt sumbre".

Dar, a susţinut Watling, într-o nouă analiză din această săptămână, "dacă aliaţii Ucrainei se angajează acum să refacă stocurile de muniţii ucrainene, ajută la stabilirea unei linii robuste de pregătire şi fac investiţiile industriale pentru a susţine efortul, atunci ofensiva de vară a Rusiei poate fi atenuată, iar Ucraina va primi spaţiul de respiro de care are nevoie pentru a recâştiga iniţiativă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor