Rachete Patriot, aduse în premieră de soldaţi americani în România

România devine, în aceste zile, pentru prima oară "gazdă" a rachetelor PATRIOT, aduse din Germania pentru un exerciţiu ce va dura 6 zile.

Sistemul de rachete Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3).
Sistemul de rachete Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3). (Captură Foto)

Sistemul antiaerian Patriot a ajuns în România, la Capul Midia, unde, în perioada 5-10 noiembrie se va desfăşura exerciţiul militar PATRIOT SHOCK V.

Aceasta este prima dată când un ansamblu de rachete Patriot ajunge în ţara noastră. Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer şi poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane şi rachete balistice şi de croazieră.

Rachetele au fost mutate în ţara noastră de 100 de militari americani staţionaţi în Germania.

„Deplasarea noastră în România accentuează cât de importanţi sunt aceşti aliaţi pentru noi, mai ales atunci când vrem să trecem de la o misiune de reasigurare la una de descurajare”, a explicat căpitanul Michael Topping, comandantul Delta Battery, anterior deplasării către ţara noastră.

Sistemul adus în România este dotat cu rachete de ultimă generaţie. Fiecare are o greutate de 350 de kilograme, se poate deplasa cu o viteză de 5000 de kilometri pe oră, are o rază de acţiune de 20 de kilometri şi poate să atingă o altitudine de 24 de mii de metri. De asemenea, Patriot este dotat cu un radar complex care poate să detecteze în timp record o rachetă trasă de inamic şi să reacţioneze la ameninţare în doar câteva secunde, precizează digi24.ro.

Reamintim că, în timp ce americanii mută rachetele Patriot prin Europa, ruşii au dezvăluit şi ei, în urmă cu 6 zile, imagini ale dispozitivului RS-28 Sarmat, cea mai mare rachetă balistică intercontinentală construită vreodată - pe care NATO o denumeşte Satan 2.

Racheta este capabilă să distrugă zone de mărimea Franţei, sau statului Texas.