Rusia cere returnarea proprietăţilor diplomatice confiscate în SUA
alte articole
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflându-se în vizită în Belarus, a condamnat mişcarea şi a afirmat că ar fi un “sentiment anti-Rusia” în SUA, ceea ce înseamnă că nu este sigur că Moscova şi Washington ar putea fi de acord în unele probleme globale majore.
“Este ca un jaf în plină zi”, a declarat Lavrov. “Ei acţionează ca nişte bandiţi în mijlocul străzii. Cum se numeşte atunci când sunt confiscate proprietăţi care ne aparţin conform unui document bilateral ratificat între guverne? Şi, pentru a le primi înapoi, ei aplică principiul ‘ce este al meu este al meu, şi ceea ce este al tău îl vom împărţi’. Oamenii decenţi nu se comportă în acest mod”.
În decembrie 2016, fostul preşedinte american Barack Obama a expulzat 35 de diplomaţi ruşi şi a închis două misiuni diplomatice în Maryland şi New York, pe baza suspiciunii de interferare cu alegerile prezidenţiale americane, acuzaţie respinsă de Rusia.
Oficialii ruşi şi americani s-au întâlnit luni pentru a discuta despre returnarea proprietăţilor dar nu au înregistrat până acum un progres semnificativ.
Preşedintele rus Vladimir Putin a decis la acea vreme să nu răspundă imediat cu aceeaşi monedă, susţinând că va aştepta să vadă ce anume va face administraţia Trump.
Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov şi Ministerul rus de Externe au precizat că Moscova îşi pierde răbdarea şi, dacă discuţiile de nivel înalt din 17 iulie nu vor duce la un acord privind returnarea misiunilor diplomatice ruseşti, va recurge la represalii, precum expulzarea unui anumit număr de diplomaţi americani şi confiscarea unor proprietăţi americane din Rusia.