Rusia bruiază cu succes drone americane în Siria, susţin oficiali din SUA

Drona militară americană MQ-1 Predator. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
11.04.2018

Armata rusă a bruiat unele drone operate de armata americană în spaţiul aerian sirian, afectând grav anumite operaţiuni militare ale armatei SUA în Siria, au declarat patru oficiali americani.

Ruşii ar fi început să bruieze unele drone americane de capacitate mică în urmă cu câteva săptămâni, după o serie de presupuse atacuri cu arme chimice în regiunea siriană deţinută de rebeli Ghouta de Est, au susţinut oficialii. Armata rusă a fost îngrijorată că armata americană va răspunde la presupusele atacuri chimice şi ar fi început să bruieze sistemele GPS ale dronelor care operau în acea zonă, au explicat aceştia.

Bruiajul, care înseamnă blocarea sau stânjenirea unei drone ce primeşte un semnal de la un satelit GPS, poate fi făcut fără complicaţii, în opinia dr.Todd Humphreys, director al Laboratorului pentru Radionavigaţie la Universitatea din Texas, în oraşul Austin.

“Receptorii de semnale GPS din cele mai multe drone pot fi bruiaţi cu uşurinţă”, a precizat el.

Humphreys, expert în păcălirea sau bruierea semnalelor GPS, a avertizat că acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra dronelor americane, provocând erori de funcţionare sau chiar prăbuşirea acestora. “Cel puţin ar putea cauza o confuzie gravă” operatorului dronei aflat la sol în cazul în care drona raportează o poziţie incorectă sau se pierde, a adăugat el.

Analişti americani au surprins pentru prima dată bruierea dronelor de către armata rusă în estul Ucrainei în urmă cu patru ani, după invadarea peninsulei ucrainene Crimeea, conform lui Humphreys. El a precizat că dispozitivele de bruiaj au fost detectate iniţial ca semnale slabe din spaţiu. Sistemele de bruiaj “au avut un impact destul de eficient” asupra dronelor de supraveghere ale ONU care încercau să monitorizeze terenul, blocând flota timp de câteva zile şi oprind colectarea de informaţii pe cale aeriană.

Departamentul american al Apărării nu a declarat că bruiajul provoacă prăbuşirea dronelor, ci au invocat motive legate de securitatea operaţională. “Armata americană deţine suficiente contramăsuri şi măsuri de protecţie pentru a asigura siguranţa vehiculelor noastre aeriene cu sau fără piloţi, a forţelor noastre şi a misiunilor pe care le susţin acestea”, a afirmat Eric Pahon, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Însă un oficial a confirmat că tactica bruiajului are impact asupra operaţiunilor militare americane în Siria.

Cei patru oficiali americani au susţinut că echipamentul folosit pentru bruiaj aparent a fost dezvoltat de armata rusă şi este foarte sofisticat, dovedindu-se a fi efectiv chiar şi împotriva unor semnale criptate şi a unor dispozitive anti-bruiaj. Dronele afectate până acum sunt de capacitate mică, spre deosebire de dronele mai mari Predator şi Reaper, care operează deseori în zone de luptă şi pot fi înarmate.

Humphreys a declarat că deşi atacurile au loc în spaţiul cibernetic, rezultatele sunt totuşi importante.

“Ele par să fie mai puţin ostile decât un glonte în mişcare, însă uneori efectul poate fi la fel de dăunător. Este la fel precum ai trage asupra dronelor cu unde radio în loc de gloanţe”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor