Rusia, blocată să participe la Olimpiada din 2022

WADA, agenţia mondială anti-doping (Getty Images)
Andrei Popescu
09.12.2019

Rusiei i s-a interzis luni participarea la următoarele evenimente sportive internaţionale, pe o perioadă de patru ani, pentru măsluirea sistematică a rezultatelor testelor de dopaj.

Interdicţia include participarea la Jocurile Olimpice de vară şi de iarnă şi Cupa Mondială de fotbal din 2022.

Comitetul executiv al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) a luat decizia după ce a concluzionat că Moscova a oferit rezultate false şi a şters fişiere legate de testele pozitive de dopaj în datele de laborator care ar fi putut ajuta la identificarea sportivilor care au recurs la stimulente ilegale.

Decizia reprezintă o lovitură uriaşă pentru o naţiune mândră ce a fost, în mod tradiţional, o putere în multe sporturi, dar a cărei reputaţie a fost întinată de o serie nesfârşită de scandaluri de dopaj.

Dopajul se practica şi pe vremea comunismului, fiind larg răspândit în blocul ţărilor comuniste din estul Europei, unde medaliile sportive erau parte a războiului propagandistic dus împotriva "occidentului imperialist".

"De prea mult timp, dopajul rusesc a abuzat sportul curat", a declarat preşedintele WADA, Craig Reedie. „Încălcarea flagrantă de către autorităţile ruse a condiţiilor de reprimire ale agenţiei anti-doping ruse, RUSADA, ... a cerut un răspuns drastic. Exact acest lucru s-a întâmplat astăzi ”, a notat el într-un comunicat.

Impactul deciziei unanime a fost resimţit imediat, WADA confirmând faptul că echipa naţională rusă nu va putea participa la Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, în Qatar, sub pavilionul Rusiei.

„Dacă se califică, o echipă reprezentând Rusia nu poate participa, dar dacă există un mecanism pus în aplicare, atunci pot solicita să participe în mod neutru, nu ca reprezentanţi ai Rusiei”, a declarat Jonathan Taylor, preşedintele comitetului de examinare a conformităţii WADA.

Nu este clar cum ar putea funcţiona un asemenea lucru în practică.

FIFA a declarat că este în contact cu WADA pentru a clarifica amploarea deciziei.

Interdicţia presupune, de asemenea, că sportivii ruşi nu vor putea participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo anul viitor sub propriul drapel şi imn naţional.

Comitetul Olimpic Internaţional (CO), care a fost atacat pentru că nu a luat o linie mai dură cu privire la dopajul rusesc, a declarat că susţine pe deplin hotărârea WADA, cu sediul în Elveţia.

„Reprezentanţii Mişcării Olimpice au susţinut astăzi această decizie unanimă în Comitetul Executiv al WADA, care este în conformitate cu declaraţia Comitetului Executiv al CO săptămâna trecută şi aprobată de Summit-ul Olimpic”, a declarat CO.

Comitetul de organizare olimpic de la Tokyo 2020 a declarat că va saluta toţi sportivii, atât timp cât vor fi curaţi. De asemenea, ar lucra cu organizaţii relevante pentru a pune în aplicare pe deplin măsuri antidoping, a declarat purtătorul de cuvânt al Tokyo 2020, Masa Takaya, într-un comunicat.

Rusia a fost ţinta a numeroase scandaluri de dopaj începând cu un raport din 2015, comandat de WADA, care a găsit dovezi de dopaj în masă în atletismul rusesc.

Situaţia s-a agravat după ce mulţi dintre sportivii săi s-au retras din ultimele două olimpiade şi ţara a rămas fără delegaţie la Jocurile de iarnă de la Pyeongchang, Coreea de Sud, de anul trecut ca pedeapsă pentru muşamalizarea dopajului sponsorizat de stat la Jocurile de la Soci din 2014.

Sancţiunile de luni, care includ şi interdicţia de patru ani, aplicată Rusiei, de a găzdui evenimente sportive majore, au fost recomandate de comisia de revizuire a conformităţii WADA, ca răspuns la datele de laborator furnizate de Moscova la începutul acestui an.

Una dintre condiţiile pentru reîncadrarea agenţiei ruse anti-doping RUSADA, care a fost suspendată în 2015, ca urmare a scandalului de dopaj în atletism, apoi reprimită anul trecut, a fost aceea ca Moscova să furnizeze date autentice de laborator şi nu falsuri.

Pedeapsa lasă calea deschisă ca sportivii ruşi curaţi să concureze la evenimente internaţionale mari, atâta vreme cât nu participă la competiţii pentru Rusia, pentru următorii patru ani.

"Decizia este concepută pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi ... este împotriva celor care au înşelat sistemul."

Unii oficiali ruşi au încercat să afirme că măsura WADA este urmarea unei campanii de persecuţie a Rusiei de către Occident..

Igor Lebedev, vicepreşedinte al camerei inferioare a Parlamentului rusesc, a declarat luni că mişcarea a fost o lovitură serioasă dată sportului rusesc, care va necesita un răspuns dur din partea autorităţilor ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor