Atleţii ruşi nu vor concura la Jocurile Paralimpice de la Rio

Atleţii ruşi nu vor participa la Jocurile Paralimpice după ce Curtea de Arbitraj pentru Sporturi a susţinut o interdicţie emisă de Comitetul Paralimpic Internaţional. Premierul rus Medvedev a criticat decizia ca fiind o lovitură pentru persoanele cu handicap.
Sportivi ruşi la Jocurile Paralimpice din 2012 de la Londra. La ediţia din 2016 a Jocurilor Paralimpice, Rusiei i s-a interzis sa participe datorită acuzaţiilor privind dopajul susţinut de stat. (Getty Images)
Andrei Popescu
24.08.2016

Într-o decizie anunţată marţi, Curtea de Arbitraj pentru Sporturi (CAS) din Lausanne, Elveţia, a respins apelul Comitetului Paralimpic Rus (CPR) împotriva deciziei Comitetului Paralimpic Internaţional (CPI) de a interzice tuturor atleţilor ruşi să participe la Jocurile de la Rio.

Decizia este finală şi înseamnă că niciunui atlet rus nu i se va permite să concureze la Jocurile Paralimpice, care vor începe în 7 septembrie.

“Comitetul CAS însărcinat cu această problemă a constatat că CPI nu a încălcat nicio regulă procedurală privind procesul disciplinar care a dus la suspendarea CPR şi a descoperit că decizia de interzicere a fost luată în conformitate cu regulile CPI şi a fost proporţională cu circumstanţele”, arată o declaraţie postată pe website-ul CAS.

CAS a mai adăugat că o decizie completă va fi emisă în următoarele zile.

Comitetul de guvernare al CPI a anunţat interdicţia în 7 august, după publicarea unui raport comandat de Agenţia Mondială pentru Antidopaj (WADA), care a descoperit că guvernul rus şi serviciul federal de securitate (FSB) au muşamalizat sute de cazuri de dopaj, afectând în acest mod o gamă variată de sporturi olimpice şi paralimpice.

Rusia a susţinut că decizia CPI a fost motivată politic.

Comentând asupra deciziei de marţi, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că aceasta reprezintă o lovitură grea nu doar pentru atleţii ruşi, ci şi pentru toţi oamenii cu dizabilităţi.

Într-o declaraţie făcută pe contul său de Facebook în engleză şi rusă, Medvedev a afirmat că dopajul este răspândit în aproape toate sporturile în toate ţările. În acelaşi timp, el a respins acuzaţiile privind dopajul susţinut de statul rus şi şi-a reiterat promisiunea de a “curăţa sporturile”.

“Povestea anchetării dopajului rusesc este ca un cocktail consistent şi murdar, dintre care 80% este politică şi 20% este dopajul în sine”, a scris Medvedev.

“Este o politică îndreptată împotriva sportului rusesc, a atleţilor ruşi şi a Rusiei ca stat”, a adăugat el.

Setea pentru glorie

Atleţii cărora li s-a interzis să participe la Rio vor depune plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a declarat preşedintele Comitetului Paralimpic Rus, Vladimir Lukin.

Anterior, preşedintele Comitetului Paralimpic Internaţional, Philip Craven, a declarat că “setea Rusiei pentru glorie, indiferent de costuri, a afectat sever integritatea şi imaginea tuturor sporturilor”.

Reacţia CPI la raportul WADA a fost mult mai clară decât decizia luată de Comitetul Olimpic Internaţional, care nu a emis nicio interdicţie pentru atleţii ruşi, lăsând organismele de conducere ale sporturilor individuale să decidă în această privinţă. Acest lucru a făcut ca marea majoritate a atleţilor ruşilor calificaţi să concureze la Jocurile Olimpice de la Rio.

Aproximativ 250 de sportivi ruşi s-au calificat pentru a participa la Jocurile Paralimpice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor