Contul WADA al atletei ruse ce a furnizat dovezi privind dopajul din Rusia a fost hackuit

Agenţia Mondială Antidopaj a declarat că hackerii au atacat contul atletei Iulia Stepanova din Rusia, cea care a furnizat dovezi privind dopajul răspândit în atletismul rusesc. Stepanova se ascunde în prezent în SUA.
Atleta Iulia Stepanova din Rusia.
Atleta Iulia Stepanova din Rusia. (Captură Foto)

Agenţia Mondială Antidopaj (WADA) a declarat că parola Stepanovei a fost obţinută ilegal, permiţând unor persoane necunoscute să pătrundă în contul ei din baza de date a agenţiei – un sistem care stochează informaţii pentru localizarea atleţilor în cazul în care trebuie să fie testaţi pentru consum de substanţe interzise.

Stepanova, alergătoare la proba de 800 de metri, a oferit informaţii în 2014 privind practicile de dopaj susţinute de stat în cazul atleţilor ruşi. Mărturia ei a fost un factor esenţial care a dus la suspendarea Federaţiei Ruse de Atletism de la Jocurile Olimpice de la Rio.

Atleta în vârstă de 30 de ani locuieşte în prezent în SUA într-o locaţie nedezvăluită. Totuşi, este posibil ca adresa ei să fie listată în contul din baza de date a WADA, care nu a oferit informaţii despre datele consultate în contul Stepanovei. Într-o declaraţie, agenţia a precizat doar că sistemul său de securitate “a observat că cineva, altcineva decât Stepanova”, a accesat contul acesteia.

“Din păcate, precum multe organizaţii, WADA nu este imună la tentativele de hacking. Acţionarii pot fi liniştiţi că agenţia tratează serios securitatea IT şi confidenţialitatea datelor”, a precizat agenţia, adăugând că autorităţile legale au fost contactate.

Conform WADA, contul Stepanovei a fost blocat imediat şi nu există dovezi că alte conturi au fost compromise.

Comitetul Olimpic Internaţional (IOC) i-a interzis Stepanovei să participe la Jocurile Olimpice din 2016, deoarece aceasta a făcut parte din sistemul de dopaj rusesc timp de câţiva ani. IOC a luat această decizie în ciuda faptului că IAAF (Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism) i-a acordat permisiunea să concureze în calitate de atlet neutru la evenimente sportive, inclusiv Rio, datorită “contribuţiei sale excepţionale la lupta împotriva dopajului în sporturi”.

IOC a luat în considerare o interdicţie generală privind atleţii ruşi la Jocurile de la Rio din cauza acuzaţiilor privind dopajul, dar în cele din urmă a anunţat că decizia finală va fi luată de federaţiile sportive internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe