Rusia anunţă că îşi retrage trupele din Siria

La peste 5 luni după ce a lansat o controversată campanie de atacuri aeriene în Siria cu scopul de a-l susţine pe liderul sirian Assad, Rusia a anunţat că, începând de marţi, forţele sale vor fi retrase din ţara arabă. Totuşi, o mică prezenţă militară va fi menţinută în două locaţii.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.03.2016

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că a cerut forţelor sale armate să îşi înceapă retragerea din Siria, la peste cinci luni după ce a ordonat lansarea unei operaţiuni militare care l-a ajutat pe aliatul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Oficial, Rusia a susţinut că prezenţa sa militară în Siria are ca scop combaterea grupurilor teroriste din ţară, inclusiv Statul Islamic şi Frontul al-Nusra. Totuşi, SUA şi aliaţii săi regionali au acuzat Moscova că atacă în principal poziţii ale rebelilor moderaţi care i se opun lui Assad.

“Cred că sarcina pusă pe umerii Ministerului Apărării şi a forţelor armate ruseşti a fost îndeplinită în general”, a susţinut Putin în cadrul unei întâlniri la Kremlin cu miniştrii săi de externe şi al apărării, când a anunţat retragerea care va începe marţi.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că preşedintele rus i-a telefonat lui Assad pentru a-l informa în legătură cu decizia Rusiei. Mişcarea a fost anunţată în ziua în care au fost reluate la Geneva discuţiile de pace intermediate de ONU între tabarele implicate în conflictul din Siria.

Putin a ordonat intensificarea eforturilor diplomatice ale Rusiei în vederea soluţionării paşnice a conflictului civil din Siria, care se desfăşoară de 5 ani, a ucis peste 200.000 de oameni şi a dus la strămutarea altor câtorva milioane, mulţi dintre ei căutând refugiu în Europa.

Dar liderul rus a semnalat că Moscova va menţine o anumită prezenţă militară în Siria şi nu a oferit un termen limită pentru finalizarea retragerii trupelor sale. În plus, Putin a adăugat că forţele ruseşti vor rămâne în portul Tartous şi la baza aeriană Hmeymim din provincia siriană Latakia, de unde avioanele de luptă ruseşti au lansat majoritatea loviturilor lor aeriene.

Totuşi, rămân întrebări în legătură cu implicaţiile practice ale anunţului făcut de Putin. Nu este clar dacă loviturile aeriene ruseşti vor înceta, în condiţiile în care Rusia îşi va păstra capacitatea de a le lansa de la baza aeriană din provincia Latakia.

Prin intervenţia sa în Siria, Putin a încercat să refacă statutul Rusiei de jucător internaţional capabil să îşi exercite influenţa la distanţe mari în afara graniţelor sale şi a forţat SUA să recunoască interesele Moscovei.

În plus, Moscova a recunoscut faptul că o continuare a campaniei sale militare în Siria va produce câştiguri reduse. Oficialii ruşi au susţinut că este nerealist să încerci să restabileşti controlul lui Assad asupra puterii ţării şi în acelaşi timp să încerci să negociezi pacea.

Luptătorii din opoziţie au susţinut că Rusia are trupe terestre în Siria care luptă cu forţele anti-Assad, dar Kremlinul nu a recunoscut niciodată acest lucru şi, prin urmare, nu a fost clar dacă aceste forţe vor fi incluse în planul retragerii.

Putin a declarat că baza maritimă din Tartous şi baza aeriană Hmeymim “vor funcţiona aşa cum au făcut-o până acum”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor