Rusia amplasează rachete nucleare în apropierea graniţei cu Ucraina. Criza crimeeană se adânceşte

Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M. (Yuri Smityuk/TASS/Getty Images)
Andrei Popescu
21.01.2019

Rusia a amplasat un arsenal de rachete capabile nuclear în apropierea graniţei cu Ucraina, pe fondul amplificării suplimentare a tensiunilor dintre cele două naţiuni după ce Marina rusă a capturat trei nave ucrainene în apropierea Strâmtorii Kerci în noiembrie 2018.

În imaginile de satelit publicate de imagesat Internaţional par a fi rachete balistice Iskander capabile nuclear şi cu rază scurtă staţionate în Krasnodar, aproximativ la 434 km sud-est de graniţa ucraineană. Noile imagini arată un complex pentru rachete şi câteva buncăre, precum şi un alt complex în apropiere. De asemenea, un lansator de rachete Iskander este staţionat lângă un vehicul de transport, care este folosit pentru a încărca noile muniţii în lansator. Un alt vehicul similar poate fi văzută ieşind dintr-un buncăr din apropiere, uşa acestuia aparent fiind lăsată deschisă, potrivit Express.co.uk.

Compania a susţinut că amplasarea de rachete ar putea fi văzută ca un semnal adresat Statelor Unite de către ruşi, precizează Fox News.

De asemenea, potrivit altor imagini de satelit, Rusia a desfăşurat un exerciţiu similar la un complex pentru rachete Iskander în apropierea oraşului siberian Ulan-Ude.

Rachetele Iskander au o rază de acţiune de până la 498 km, regiunea est-ucraineană Donbas aflându-se în această rază.

Separatiştii pro-ruşi luptă împotriva trupelor guvernamentale ucrainene în apropierea graniţei ruseşti începând cu aprilie 2014 cu scopul de a crea un stat independent, iar Rusia le-a oferit separatiştilor suport militar – echipamente, muniţie şi chiar luptători.

Noile imagini de satelit au fost publicate după ce Washingtonul a cerut Moscovei în această lună să renunţe la un controversat proiect de rachete dacă doreşte să salveze Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), pe care cele două naţiuni l-au semnat în 1987.

Tratatul INF interzice dezvoltarea, deţinerea şi desfăşurarea de rachete balistice şi de croazieră cu lansare terestră, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 km. Aproape 2.700 de rachete au fost eliminate de fosta Uniune Sovietică şi SUA pe baza tratatului.

Însă zvonurile că sistemul Iskander poate lansa rachete la distanţe de peste 500 km au alimentat tensiunile, mulţi considerând că tratatul INF este în pericol.

În urmă cu câteva zile, un înalt oficial rus a avertizat Ucraina, sugerând că o cooperarea cu puterile occidentale i-ar putea periclita suveranitatea.

Nikolai Patruşev, secretar al Consiliului pentru Securitate al Rusiei, a declarat publicaţiei Rossiskaia Gazeta: “Autorităţile din Kiev fac totul pentru a diviza Ucraina, implementând scenariul Occidentului pentru separarea Ucrainei de Rusia, ignorând interesele propriilor cetăţeni.

“În cele din urmă, ţara va fi divizată. Continuarea acestei politici de către autorităţile din Kiev ar putea contribui la pierderea suveranităţii statale a Ucrainei”.

Un război între cele două naţiuni este în derulare, chiar dacă în 2015 s-a ajuns la un acord de încetare a focului, acord care nu a fost implementat în totalitate şi ale cărui prevederi au fost încălcate de atunci de numeroase ori.

În noiembrie 2018, tensiunile s-au amplificat şi mai mult după ce Marina rusă a atacat şi capturat trei nave ucrainene în apropierea Strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov. Moscova a susţinut că navele ucrainene au pătruns ilegal în apele sale teritoriale, o acuzaţie respinsă categoric de Kiev.

În decembrie 2018, guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin a afirmat că cererile Franţei şi Germaniei pentru eliberarea celor 24 de marinari ucraineni reţinuţi în cadrul incidentul din noiembrie sunt “inacceptabile”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia rusă de ştiri RIA, a detaliat că Putin i-a declarat cancelarului german Angela Merkel, într-o discuţie telefonică, faptul că marinarii sunt investigaţi, iar situaţia lor este abordată conform legii ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor