Rusia, al treilea mare focar. Trimite studenţii la medicină în primele linii ale luptei împotriva virusului

Vladimir Putin (Getty Images)
A.P.
12.05.2020

Pe baza mai multor salturi zilnice ale infecţiilor cu virus Wuhan, inclusiv o creştere record de 11.656 de cazuri apărute luni, Rusia a ajuns pe locul al treilea în ceea ce priveşte mărimea focarului COVID 19, după Statele Unite şi Spania.

În acest moment, Rusia şi Marea Britanie sunt pe locul al treilea şi al patrulea - fiecare dintre acestea declarând 225.000 de cazuri. Noua creştere record a cazurilor din Rusia a fost anunţată cu doar câteva ore înainte ca Vladimir Putin să examineze măsurile de carantină.

Focarul major - Moscova - are în prezent peste 115.909 de cazuri, iar ordinele de „şedere la domiciliu” au fost prelungite până cel puţin la sfârşitul lunii mai, Putin impunând prelungirea perioadei de şedere acasă, la nivel naţional pentru a combate răspândirea virusului Wuhan. În total, Rusia a raportat 2.009 decese, deşi statisticile sunt controversate din cauza lipsei de transparenţă a Rusiei.

"Dar lupta cu epidemia nu se încheie, ameninţarea rămâne chiar şi în teritorii unde situaţia este relativ sigură", a spus Putin.

"Începând de mâine, 12 mai, perioada naţională nelucrătoare se va încheia pentru întreaga ţară şi pentru toate sectoarele economiei", a anunţat el.

Pentru a feri economia de un impact devastator, Moscova intenţionează să redeschidă companiile industriale şi de construcţii marţi. Dar la fel ca majoritatea ţărilor, întreprinderile legate de sectorul serviciilor şi divertismentului, cum ar fi restaurantele, barurile şi teatrele, vor rămâne închise.

Între timp, presiunea pusă de pandemie asupra spitalelor, în special în capitală, a devenit atât de semnificativă încât studenţii de la medicină din Rusia susţin că au fost împinşi în primele linii ale luptei împotriva virusului Wuhan în condiţii de „muncă forţată”.

Kremlinul a anunţat anterior că va creşte drastic numărului paturilor de spital cu 100.000 la nivel naţional. Dar nu numai deficitul de medici, ci şi o explozie recentă de cazuri în rândul medicilor, asistenţilor medicali şi personalului spitalicesc a determinat Rusia să-i împingă pe studenţi în faţă.

Potrivit Al Jazeera, speriaţi de perspectiva de a contracta virusul în clinici şi de a infecta membrii familiei sau de a se confrunta cu expulzarea din instituţiile de învăţământ, studenţii la medicină au protestat împotriva deciziei de a trimite studenţii din anii patru, cinci sau şase - care pot avea doar 21 de ani - să îşi "completeze pregătirea medicală" în spitalele care primesc pacienţi cu COVID19.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, pe 27 aprilie, că măsura va intra în vigoare începând cu 1 mai şi doar studenţii cu „contraindicaţii medicale” pot refuza.

Se pare că decretul invită studenţii din toate domeniile medicale, chiar stomatologie şi pediatrie, să răspundă în regim de urgenţă.

"Cei care refuză să meargă nu-şi vor primi diploma şi se pot confrunta cu exmatricularea", a declarat, pentru Al Jazeera, Svetlana, o studentă din anul şase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor