Rusia: Popularitatea lui Putin la cote minime, după ce trei miniştri se infectează

Vladimir Putin (Getty Images)
A.P.
08.05.2020

În ultimul deceniu, sondajele din Rusia au arătat că preşedintele Vladimir Putin a fost de departe cel mai popular lider în istoria relativ scurtă a Rusiei post-sovietice.

Vladimir Putin a fost, de asemenea, cel mai longeviv lider aflându-se în prezent la cel de-al patrulea mandat de 6 ani de preşedinţie.

Popularitatea sa este atribuită în mod obişnuit dorinţei publicului rus de continuitate şi stabilitate, a controlului exercitat de Kremlin asupra presei, sistemului de justiţie şi a corupţiei din societate.

Cu toate acestea un nou sondaj arată că acest lucru s-ar putea schimba, „stabilitatea” Rusiei fiind în prezent ameninţată de răspândirea explozivă a virusului Wuhan.

Rusia a ajuns joi pe locul trei în ceea ce priveşte dimensiunea focarului de virus Wuhan.

În urma unor critici răspândite care afirmă că Rusia a reacţionat prea încet la ştirile despre pandemie şi a impus măsuri de carantină şi blocare a mişcării prea târziu, un nou sondaj al agenţiei neguvernamentale Levada constată că popularitatea lui Putin se află la un minim istoric.

Potrivit Moscow Times sondajul popularităţii preşedintelui Vladimir Putin a atins un nivel istoric de 59%, în condiţiile în care ţara este lovită de pandemia virusului Wuhan.

Potrivit rezultatelor Levada, care a efectuat un sondaj telefonic la sfârşitul lunii aprilie, când cea mai mare parte a ţării era lovită de restricţii de mişcare, 33% din populaţie a criticat măsurile luate de Putin.

Cel mai scăzut rating de aprobare al lui Putin de când a devenit preşedinte, 61%, a fost înregistrat în iunie 2000 (la scurt timp după ce a devenit premier, fiind în serviciile de securitate şi necunoscut publicului rus) şi noiembrie 2013.

Miercuri, al treilea ministru s-a infectat (după ce ministrul Construcţiilor a fost confirmat pozitiv la teste): ministrul Culturii, Olga Liubimova, a avut şi ea rezultat pozitiv la testele de virus Wuhan, potrivit Reuters, citând surse oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor