Rusia acuză, dar fără dovezi: Un baraj ucrainean, aflat sub control rusesc, a fost avariat în urma unui bombardament

O imagine din satelit reprezentând barajul hidroelectric din Nova Kakhovka, Kherson, Ucraina (Captură ecran)
D.B.
06.11.2022

Barajul ucrainean Nova Kahovka, aflat sub control rusesc, ar fi fost avariat de bombardamentele forţelor ucrainene, au anunţat duminică agenţiile de presă ruse, citând serviciile de urgenţă, informează Reuters.

Agenţia de ştiri de stat rusă TASS a citat un reprezentant al serviciilor de urgenţă, care a declarat că o rachetă lansată de un sistem HIMARS de fabricaţie americană ar fi lovit ecluza barajului, provocând daune. Oficialul citat a susţinut că ar fi fost vorba despre o "încercare de a crea condiţiile pentru o catastrofă umanitară" prin spargerea barajului.

Rapoartele nu au furnizat nicio dovadă pentru a susţine acuzaţia, care nu a putut fi verificată imediat de sursa citată.

Vastul baraj Nova Kahovka, care blochează râul Nipru în amonte de Herson, unde forţele ucrainene au făcut progrese, a căpătat o importanţă strategică vitală în ultimele săptămâni.

Începând din octombrie, atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul cu ajutorul explozibililor, într-o acţiune care ar inunda o mare parte din zona din aval, ceea ce ar provoca probabil distrugeri majore în jurul oraşului Herson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor