Rusia: 99% dintre rachetele balistice sunt în stare de alertă pentru luptă

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că 99% din arsenalul de rachete balistice al ţării se află în stare de alertă de luptă.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. (Getty Images)
Andrei Popescu
01.06.2017

“Astăzi, Forţa Strategică de Rachete este menţinută la un nivel care să permită o soluţionare durabilă a sarcinilor care implică probleme nucleare. Un total de 99% dintre lansatoare se află în stare de pregătire pentru luptă şi 96% dintre ele sunt pregătite în mod constant pentru o lansare imediată”, a precizat Şoigu miercuri.

El a adăugat că Rusia dezvoltă în prezent un sistem de rachete de ultimă oră, ce va avea capabilitatea de a ocoli un sistem de apărare antirachetă eşalonat.

Anunţul a fost făcut la o zi după ce armata americană a desfăşurat primul său test de interceptare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).

După acest test, Coreea de Nord a anunţat că este pregătită să efectueze propriul ei test şi să lanseze o astfel de rachetă.

Una dintre publicaţiile nord-coreene de stat a precizat miercuri că armata Coreei de Nord aşteaptă ordine din partea dictatorului Kim Jong-un pentru a testa o rachetă balistică intercontinentală reală.

De asemenea, Phenianul a subliniat că nicio putere străină nu i-ar putea opri progresul de a deveni o putere nucleară şi în domeniul rachetelor.

La mijlocul lunii mai, Consiliul de Securitate al ONU a cerut Coreei de Nord să nu mai desfăşoare niciun test de rachetă.

Dar, Coreea de Nord, lovită de o serie de sancţiuni pentru programele de rachete şi arme nucleare, susţine că dezvoltă astfel de arme pentru a contracara ameninţarea americană. Phenianul a mai precizat că nu va abandona aceste programe decât dacă Washingtonul va pune capăt ostilităţii faţă de Nord.

Îngrijorată de programele nord-coreene de rachete şi arme nucleare, SUA a adoptat o atitudine cu tentă războinică prin trimiterea unui grup maritim de luptă în apropierea Peninsulei Coreene şi desfăşurarea unor exerciţii militare comune cu Japonia şi Coreea de Sud, ambele, adversari regionali ai Phenianului .

Între timp, armata SUA a atras nemulţumirea Moscovei, Beijingului şi Phenianului şi din cauza amplasării unui sistem antirachetă foarte performant – THAAD – pe teritoriul sud-coreean. Washingtonul a declarat că sistemul este plasat în Coreea de Sud pentru a contracara comportamentul tot mai agresiv manifestat de regimul comunist nord-coreean.

China se teme că amplasarea sistemului THAAD în Coreea de Sud ar oferi armatei americane capabilitatea de a spiona sistemele de rachete chineze. De asemenea, Beijingul este îngrijorat de faptul că SUA ar putea urmări să amplaseze acelaşi sistem şi în Japonia sau în alte locuri, susţin analiştii militari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor