Trump numeşte Coreea de Nord o “mare problemă” ce poate fi rezolvată

Preşedintele american a declarat că Phenianul, care a desfăşurat o serie recentă de teste pentru rachete balistice, reprezintă o “mare problemă” pe agenda politicii externe a Statelor Unite.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Donald Trump a făcut aceste comentarii vineri, în timpul unei întâlniri cu premierul japonez Shinzo Abe înainte de deschiderea summitului G7 în regiunea italiană Sicilia.

“[Coreea de Nord] este în atenţia noastră... Este o mare problemă, este o problemă globală şi va fi rezolvată. La un moment dat va fi rezolvată. Puteţi fi siguri de acest lucru”, a declarat Trump.

Programele Coreei de Nord pentru dezvoltare de arme nucleare şi rachete balistice sunt văzute de către administraţia Trump ca o provocare serioasă la adresa securităţii regionale şi mondiale.

Preşedintele american a promis că va împiedica Phenianul să ajungă în punctul în care va putea lovi cu rachetele sale teritoriul Statelor Unite, o capabilitate despre care unii experţi susţin că regimul nord-coreean o va putea obţine cândva după anul 2020.