Roşia Montană, pe lista celor mai ameninţate situri istorice şi culturale din Europa (The Guardian)

Roşia Montană se află printre cele paisprezece site-uri culturale şi istorice europene pe cale de dispariţie, aflate pe lista scurtă a unei misiuni de salvare a organizaţiei pentru salvarea patrimoniului 'Europa Nostra', relatează The Guardian.
(MIRCEA ROSCA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
19.04.2013

Roşia Montană se află printre cele paisprezece site-uri culturale şi istorice europene pe cale de dispariţie, aflate pe lista scurtă a unei misiuni de salvare a organizaţiei pentru salvarea patrimoniului 'Europa Nostra', relatează The Guardian.

Peisajul minier de la Roşia Montană (Transilvania, România) şi satele din jur au fost transformate de minerit de peste trei milenii. Cu toate acestea, în prezent, un proiect minier de exploatare a aurului ameninţă serios mediul şi patrimoniul unic al locului, care include utilaje de minerit romane.

Un număr de 14 situri arheologice, edificii religioase, centre istorice ale oraşelor şi fortificaţii militare au fost nominalizate de 'Europa Nostra' pentru '7 cele mai ameninţate' - o iniţiativă destinată salvării unora dintre repere istorice şi culturale aflate în pericol de dispariţie din Europa.

Dintre cele 14 nominalizări, selectate de experţi dintr-un total de 40 de candidaturi prezentate de către organismele publice şi organizaţiile din 21 de ţări, şapte vor fi alese pentru lista finală, care urmează să fie anunţată la Congresul care marchează cea de-a 50 aniversare a 'Europa Nostra', organizat la Atena în 16 iunie.

Alături de Roşia Montană, pe listă figurează următoarele repere culturale ameninţate:

Amfiteatrul roman de la Durres, Albania

Deşi acest amfiteatru roman de la începutul secolului al -II-lea e.n. a găzduit peste 15.000 de spectatori, el a rămas necunoscut lumii moderne până în 1960 (atunci când un localnic a descoperit că unul dintre copacii din grădină se înfundase în pământ). Restaurarea sa reprezintă o provocare majoră: amfiteatrul este în prezent doar parţial dezgropat, iar în partea sa de sus a uneia dintre secţiuni sunt construite locuinţe.

Biserica Sf. Petru şi Pavel, Aragatsotn, Armenia

Această capelă mică, izolată şi în ruine este una dintre primele structuri creştine din lume, datând din secolul al V-lea e.n. Ea riscă să fie grav inundată şi are nevoie de măsuri urgente de restaurare.

Zona-tampon din centrul istoric al oraşului Nicosia, Cipru

Restauratorii din comunităţile cipriotă greacă şi cipriotă turcă au lucrat alături de ONU pentru a realiza un plan de refacere a coridorului de 1,5 km care traversează oraşul istoric Nicosia.

Fortificaţiile Vauban din Briancon, Franţa

Proiectate în secolul al XVII-lea pentru a proteja oraşul, aceste fortificaţii figurează deja pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a fi protejate de la degradare.

Felinarele cu gaz din Berlin, Germania

Aceste felinare romantice, valoroase istoric şi perfect funcţionale au făcut parte din peisajul urban al Berlinului pentru aproape 200 de ani. Astăzi, niciun alt oraş din lume nu a păstrat atât de multe felinare cu gaz. Înlocuirea acestora cu iluminatul electric este respinsă de către comunitatea locală şi de către numeroşii turişti.

Fosta proprietate regală de la Tatoi, în apropierea Atenei, Grecia

Această proprietate fost achiziţionată de către familia regală greacă în 1871 pentru a servi ca reşedinţă de vară, trecând ulterior în proprietatea statului. În septembrie anul trecut, guvernul a anunţat că aceasta va fi scoasă la vânzare, alături de alte clădiri valoroase, în încercarea de a salva economia afectată de criză.

Cetatea din Alessandria, nordul Italiei

Considerată una dintre cele mai mari fortificaţii militare din secolul XVIII-lea rămase încă în Europa, cetatea are o istorie bogată, legată de perioada napoleoniană şi de unificarea Italiei, şi figurează pe Lista tentativă UNESCO .

Mănăstirea renascentistă San Benedetto Po, din apropiere de Mantua, Italia

Aceasta mănăstire (sec XV-lea - sec XVI-lea) a fost grav avariată de cutremurul din mai 2012. Având în vedere importanţa istorică şi artistică a clădirii renascentiste, şi impactul acesteia asupra turismului cultural în regiune, se speră că autorităţile vor acorda o prioritate mai mare măsurilor de salvare.

Mănăstirea în stil manuelin şi Biserica lui Iisus din Setúbal, Portugalia

Recunoscut drept loc simbolic în istoria Europei, mânăstirea fost locul semnării, în 1494, a Tratatului de la Tordesillas, între Spania şi Portugalia, care a deschis drumul spre extinderea Europei către America şi Orientul Îndepărtat. Mănăstirea şi biserica sunt într-o stare avansată de degradare. Se speră că reparaţia ar putea deveni un catalizator pentru revitalizarea întregului oraş istoric Setúbal.

Site-ul neolitic Vinca-Belo Brdo, în apropiere de Belgrad, Serbia

Acest sit preistoric este ameninţat nu doar de lipsa de fonduri, ci şi de apropierea de Dunăre. Infrastructura de bază a site-ului trebuie îmbunătăţită pentru a permite continuarea săpăturilor şi accesul turiştilor.

Cartierul El Cabanyal-Canyamelar din Valencia, Spania

Locuitorii din El Cabanyal-Canyamelar, cartierul vechi de pescari, din apropierea portului din Valencia, fac campanie pentru salvarea caselor lor cu faţade colorate, ameninţate de un nou proiect rutier.

Biserica Armenească Sf. Gheorghe din Mardin, Turcia

Aceasta biserica abandonată din oraşul vechi din Mardin are fundaţii din secolul al V-lea.

Oraşul istoric Hasankeyf şi împrejurimile sale, Turcia

Dacă construcţia barajului hidroenergetic Ilisu continuă în ritmul prevăzut, 80% dintre monumentele istorice din Hasankeyf vor fi inundate în următorul deceniu şi nu există niciun un proiect cunoscut la nivel internaţional pentru conservarea, păstrarea sau relocarea acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor