Social-democraţii solicită să se dispună verificarea sursei datoriilor CFR şi Tarom

Epoch Times România
05.04.2012

Social-democraţii solicită instituţiilor abilitate verificarea sursei datoriilor acumulate de companiile CFR şi Tarom, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, secretarul Departamentului de transporturi al PSD, Dragoş Titea.

El a comparat situaţia celor două companii cu cea din perioada guvernării social-democrate, când ambele înregistrau profit şi a susţinut că la baza "dezastrului" cu care se confruntă acestea stau actualii guvernanţi, dar şi fostul ministru al Transporturilor Traian Băsescu, în cazul SNCFR, care a dispus, în 1998, ruperea unei părţi din CFR pentru "reformarea sistemului feroviar".

"Politizarea excesivă a sistemului feroviar în ultimii ani a dus la o ineficienţă totală şi la acumularea unor datorii inimaginabile comparativ cu anul 2004, atunci când unele companii feroviare erau pe profit sau pe baza unor eşalonări convenite cu FMI, fiind la zi cu datoriile curente către stat. Aceste datorii actuale sunt atât către furnizorii companiilor de stat din structura feroviară, cât şi datorii către bugetul de stat", a spus Titea.

În opinia acestuia, "dezinteresul" miniştrilor în ultimii patru ani, lipsa unei strategii coerente a guvernelor Boc şi Ungureanu din acest moment determină ca această criză din sistem să se adâncească şi să genereze în continuare găuri negre.

"Permanent pe agenda întâlnirilor din ultimii ani a FMI cu guvernele Boc a fost trecută situaţia companiilor feroviare. Anularea datoriilor ca şi mediatizata mărire a salariilor, gândită de guvernul Ungureanu, a luat probabil pe nepregătite comisia FMI şi din această cauză probabil nici una dintre aceste soluţii nu va fi adoptată, dovadă şi amânarea deciziei din şedinţa de guvern din 27 martie 2012. Mai mult, FMI pare că a închis ochii la situaţia dezastruoasă a CFR şi a încurajat-o", a spus reprezentantul Departamentului de transporturi al PSD.

El a denunţat totodată numirile politice ale managerilor, fără experienţă în domeniul feroviar şi managerial, slaba finanţare a infrastructurii feroviare, dar şi lipsa de continuitate "care a devalizat CFR - acum într-o situaţie dramatică şi cu datorii uriaşe".

Situaţia companiilor din sistemul feroviar poate fi pusă şi pe baza unei decizii politice greşite luate de ministrul Transporturilor din 1998, Traian Băsescu, prin divizarea de părţi ale fostei Societăţi Naţionale a Căilor Ferate Române (SNCFR) prin ordonanţă de urgenţă în urma unui plan de restructurare a sistemului feroviar din România pus la punct de firma americană Seneca la cererea autorităţilor române.

În 2004, a arătat acesta, CFR SA nu avea datorii către stat şi era obligată să plătească taxele la zi, CFR Marfă se situa pe locul cinci între căile ferate europene, cu un profit brut în acel an de 110 milioane de lei (1.100 miliarde de lei vechi), în timp ce, în prezent, din suma de 970 milioane euro, care au fost convertiţi din datorii în acţiuni, s-ar fi putut plăti contribuţia părţii române la modernizarea întregului coridor IV european care tranzitează România.

Dragoş Titea spune că nici situaţia companiei Tarom nu este "una mai fericită" faţă de cea a CFR.

"O companie naţională simbol, un brand, a ajuns să valoreze mai nimic, să înregistreze pierderi de sute de milioane de euro şi să fie la cheremul clientelei politice a PDL. Dacă în perioada guvernării Năstase compania era evaluată la aproximativ 60 milioane de euro şi avea profituri de peste suta de milioane, acum compania are pierderi masive şi abia dacă mai valorează 7 milioane de euro. Ca şi în cazul CFR, destinul Tarom este pecetluit, urmărindu-se privatizarea ei cât mai rapidă, pe sume derizorii, către sponsorii de campanie ai PDL", a susţinut Titea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor