500 de milioane de euro pentru un altfel de metrou în jurul Bucureştiului

Cei 80 de kilometri de cale ferată, care înconjoară Bucureştiul aproape în paralel cu şoseaua de centură a Capitalei, vor reprezenta cel mai târziu în 2016 baza unei linii asemănătoare cu cea de metrou, investiţia fiind estimată la circa 500 de milioane de euro.
Bogdan Costea
10.04.2012

Cei 80 de kilometri de cale ferată, care înconjoară Bucureştiul aproape în paralel cu şoseaua de centură a Capitalei, vor reprezenta cel mai târziu în 2016 baza unei linii asemănătoare cu cea de metrou, investiţia fiind estimată la circa 500 de milioane de euro.

Pe linia ferată, adaptată unor condiţii speciale de transport, mai rapid, vor circula trenuri asemănătoare celor de la metrou, care vor opri în zona tuturor oraşelor sau comunelor mai importante care se află, asemeni unor „sateliţi”, în jurul Capitalei.

”Lucrăm acum la un proiect foarte interesant, pe care o să-l facem public: punerea în valoare a liniei de centură de cale ferată a oraşului prin utilizarea ei pentru transportul de călători. Bucureştiul este unul dintre puţinele oraşe din Europa care are o calea ferată de centură de aproape 80 km, folosită până acum numai pentru transportul de marfă”, a spus Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex. Potrivit acestuia, există deja un studiu elaborat, care prevede modernizarea acestei linii pentru transportul de călători.

”Va fi un tren suburban al Capitalei, un fel de metrou de suprafaţă. În total, se vor construi 27 de staţii şi 15 parcări, unde cei care vin din afară Capitalei să-şi poată lăsa maşinile. Proiectul implică şi extinderea reţelei de metrou cu 2,6 km, care se vor construi la capătul liniei Pipera-IMGB, unde această linie iese la suprafaţă”, a explicat Ştefan Roşeanu, senior partner Club Feroviar. Acesta a adăugat că, cel mai probabil, lucrările se vor finaliza în 2015-2016, atunci când în Capitală vor fi două inele pe segmentul feroviar: centura feroviară a Bucureştiului şi inelul interior de metrou.

Totodată, Roşeanu a spus că va fi nevoie de achiziţia a zece trenuri care să circule pe această linie, la un interval de 15 minute. ”Ţinând cont că vorbim de o linie electrificată, vor fi achiziţionate rame electrice, asemănătoare ca aspect cu săgeata albastră”, a adăugat el. Cu alte cuvinte, traficul la suprafaţă va fi mult fluidizat datorită acestei investiţii.

În acest moment, la nivelul autorităţilor locale există deja un grup de lucru format din specialişti ai companiilor implicate, ei identificând starea tehnică a infrastructurii feroviare, inclusiv a clădirilor staţiilor de cale ferată de pe linia de centură şi posibilitatea realizării unor platforme speciale pentru îmbarcarea/debarcarea călătorilor, necesarul de material rulant şi mijloacele de transport RATB, precum şi estimarea costurilor aferente proiectului.

Centura feroviară a Capitalei îşi are rădăcinile în proiectul Regelui Carol I privind forturile din jurul Bucureştiului. Specialiştii în fortificaţii ai acelor vremuri au prevăzut, pe lângă o reţea de telefonie între acestea, şi un drum şi o linie ferată. Datorită acestui fapt Bucureştiul are în prezent o Şosea de Centură şi o cale ferată în formă circulară, paralelă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor