Românii se zbat în sărăcie iar Guvernul doarme liniştit. Harta priorităţilor pe infrastructură socială, sublimă dar inexistentă

Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, audierea Corinei Creţu, Comisar European
Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, audierea Corinei Creţu, Comisar European (Epoch Times România)

România are de gestionat problema foarte gravă a sărăciei, întrucât peste 40% din populaţia ţării trăieşte la limita sărăciei şi a excluderii sociale. Cu toate acestea, Guvernul Ponta nu a elaborat nici până "la ora actuală" o harta a priorităţilor pe infrastructură socială, pre-condiţie pentru ca România să poată atrage banii europeni în acest domeniu în perioada de programare 2014-2020, a avertizat vineri Comisarul european pentru Politică Regională, social-democrata Corina Creţu, în cadrul unei discuţii cu Ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"Faptul că nu avem nici la ora actuală o hartă a priorităţilor pe infrastructură socială este o problemă. Am recomandat Executivului de la Bucureşti să încurajeze o mai bună colaborare între Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Fondurilor Europene pentru ca această pre-condiţie a accesării fondurilor în perioada 2014 - 2020 să fie îndeplinită", i-a spus Creţu ministrului Muncii, potrivit Hotnews.

Corina Creţu i-a mai comunicat colegei sale de partid că România trebuie să gestioneze "o problemă socială foarte gravă", peste 40% din populaţie fiind la limita sărăciei şi a excluderii sociale. "Fondurile de dezvoltare regională trebuie folosite cu prioritate pentru rezolvarea acestei probleme", a mai afirmat Corina Creţu, precizând că măsurile pentru combaterea sărăciei sunt la fel de importante ca autostrăzile pentru România.

De asemenea, potrivit sursei citate, Corina Creţu, care a primit-o vineri la Bruxelles pe Rovana Plumb, a mai avertizat că va "veghea personal" ca Guvernul să-şi respecte angajamentul de a nu mai finanţa din fonduri europene vechile orfelinate, ci va direcţiona banii către case de tip familial pentru copiii abandonaţi.

Potrivit unui comunicat emis de cabinetul comisarului european pentru politică regională, Comisia Europeană a atras atenţia că "România este ţara cu cei mai mulţi copii abandonaţi din Europa (în fiecare zi, în România este abandonat un copil), motiv pentru care executivul comunitar subliniază că "urmăreşte cu mare atenţie această problemă".

"În legătură cu aceşti copii, Comisia Europeană are o politică foarte fermă de încurajare a trecerii de la centrele de tip vechi de tip orfelinat la creşterea lor în case de tip familial, iar eu însămi m-am exprimat în repetate rânduri în legătură cu acest imperativ. Cu toate acestea, în România, în perioada 2007 - 2013 a continuat să se finanţeze din bani europeni construcţia de centre de tip vechi, ceea ce este regretabil", se arată în comunicatul Corinei Creţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne