Românii nu sunt pe cale „să invadeze” Marea Britanie, aşa încât opriţi campania negativă (The Guardian)
alte articole
Îşi fac deja românii bagajele pentru a invada câmpiile idilice ale verzii şi plăcutei Marii Britanii? Aşa s-ar crede, date fiind zvonurile despre o campanie publicitară negativă având ca ţintă Europa de Est, şi apelul unui ministru despre necesitatea de a se „corecta impresia că străzile sunt pavate cu aur”. Ceea ce presa britanică a ignorat până acum este faptul că România însăşi asistă la începutul unei dezbateri cu privire la migraţia spre Marea Britanie, se arată într-un articol apărut miercuri în cotidianul londonez The Guardian, semnat de Sandra Pralong.
Preşedintele român Traian Băsescu a replicat direct acestei istorii din tabloidele britanice la 21 ianuarie, când le-a declarat ambasadorilor străini de la Bucureşti: 'Eu, de aici, garantez autorităţilor britanice şi celor îngrijoraţi, că românii nu vor invada Marea Britanie. România este o ţară foarte frumoasă'.
Argumentul frumuseţii a acţionat în trecut în direcţia opusă, atrăgând britanici în România: printre aceştia, prinţul Charles, care a cumpărat şi restaurat mai multe proprietăţi în sate săseşti din jurul Sibiului şi a dat un impuls mai multor afaceri cu alimente organice în regiune. Cam o dată pe an, Alteţa Sa îşi vizitează proprietăţile transilvane pentru a se cufunda în mediul natural sălbătic, nealterat, şi a se bucura de produsele locale.
În realitate, faptul că natura a rămas neatinsă în multe zone din România pare exact motivul pentru care unii britanici se tem de o 'invazie' a românilor (şi bulgarilor), din câte spun cei care agită aceste temeri în Marea Britanie. În loc să aibă grijă de grădinile lor de acasă, românii (şi bulgarii) vor veni să tropăie pe peluzele supuşilor Majestăţii Sale, odată cu ridicarea restricţiilor de muncă la sfârşitul acestui an.
Dacă priveşti mai de aproape, întreaga problemă pare exagerată, mai ales în ce priveşte imigraţia românească. Dintr-o populaţie totală de circa 20 milioane, se estimează că până la 2,5 milioane lucrează deja peste hotare, emigrând după aderarea ţării la Uniunea Europeană în 2007. Altfel spus, cei mai mulţi dintre cei care au vrut să părăsească România au făcut-o deja. Marea majoritate a celor 2,5 milioane s-au îndreptat spre Spania şi Italia, mai ales datorită afinităţii lor cu limbile romanice şi a numărului mare de locuri de muncă în agricultură şi construcţii. Dar oare nu sunt Italia şi Spania în criză, aţi putea spune? Cu siguranţă că românii se vor muta spre alte locuri în căutare de slujbe. În realitate, majoritatea s-au stabilit împreună cu familiile în aceste noi ţări de adopţie şi au dobândit noi competenţe, aşa încât o a doua migraţie pare improbabilă.
Întrebarea mai legitimă este ce se întâmplă cu cei care au rămas în România: cât de probabil este ca ei să plece din ţară şi să profite de noua deschidere a Marii Britanii? Tema a fost abordată recent de IRES, unul dintre institutele de top de sondare a opiniei publice din România. Întrebaţi cât de interesaţi sunt să lucreze în străinătate, aproape jumătate dintre intervievaţi (45%) au răspuns 'absolut deloc', alţi 20% au spus că sunt 'puţin interesaţi', în timp ce doar 15% s-au declarat 'foarte interesaţi'. Dintre aceştia din urmă, doar unul din patru ar alege Marea Britanie ca destinaţie preferată pentru a munci. Acest procent înseamnă că numai aproximativ 4% din populaţia adultă totală a României ar prefera să trăiască şi să muncească în Marea Britanie. Departe de hoardele de care se tem unii.
Este adevărat că, prin comparaţie cu atenţia pe care acest subiect o primeşte în media britanică, în România se discută puţin despre viitoarea ridicare a restricţiilor de muncă.
Ministrul român de externe a replicat prompt la remarci ofensatoare ale unor politicieni britanici, însă această reacţie a părut singulară, mai mult o ripostă la dezbaterea electorală internă din Marea Britanie. Presa din România, de obicei avidă de scandal, a relatat reacţia, dar în rest a păstrat tăcerea.
Un an pare foarte mult în frumoasa Românie, o ţară excesiv de efervescentă, unde atenţia rareori transcende criza zilei. De aceea, teoretic este posibil ca lipsa atenţiei publice să ţină la un nivel redus numărul potenţialilor migranţi. Însă, deşi imaginea Marii Britanii în România este în mare parte pozitivă, ea nu se bazează pe iluzia că viaţa în Marea Britanie este ca pe roze. Un studiu din 2010 al IRES a arătat că, deşi mulţi români apreciază nivelul superior de viaţă britanic şi frumuseţea peisajului, doar jumătate doreau să lucreze în această ţară ori să o viziteze. Aşa încât o campanie de aducere la realitate în ce priveşte Marea Britanie ar putea să însemne bani aruncaţi pe o cauză inutilă, concluzionează autoarea articolului.