Imigraţie din România şi Bulgaria: guvernul britanic acuzat de strategie „grotescă” (BBC)

Eforturile guvernelor de a face faţă unei creşteri posibile a imigraţiei din România şi Bulgaria anul viitor „sunt aproape groteşti”, a declarat un parlamentar britanic, citat luni seară de BBC, în ediţia online.
Epoch Times România
29.01.2013

Eforturile guvernelor de a face faţă unei creşteri posibile a imigraţiei din România şi Bulgaria anul viitor „sunt aproape groteşti”, a declarat un parlamentar britanic, citat luni seară de BBC, în ediţia online.

Potrivit laburistului Keith Vaz, încercările de a-i descuraja pe oameni să vină în Marea Britanie ar fi 'contraproductive'.

El a răspuns la informaţii că ar putea fi luate în considerare reclame negative despre Marea Britanie.

Ideea că potenţialii emigranţi ar putea fi descurajaţi prin trimiteri la dezavantajele vieţii britanice, cum ar fi cantitatea de ploaie, a apărut în weekend când un ministru al cărui nume nu a fost dezvăluit a fost citat că astfel de imagini ar putea 'corecta impresia că străzile de aici sunt pavate cu aur', aminteşte BBC.

Ultimul guvern laburist a fost de acord asupra unor controale tranzitorii privind imigraţia din Bulgaria şi România când cele două ţări au aderat la Uniunea Europeană în 2007, dar acestea expiră la începutul anului viitor.

Guvernul britanic a declarat că este imposibil, în conformitate cu legislaţia UE, să menţină mai mult limitele aplicate.

Dar miniştrii sunt supuşi unei presiuni crescânde din partea unor parlamentari de a acţiona asupra repercusiunilor oricărei creşteri a imigraţiei în Marea Britanie pentru serviciile publice.

Potrivit unor rapoarte din ziare, Downing Street are în vedere restricţionarea accesului la serviciile publice pentru viitorii imigranţi, ca unul dintr-un număr de răspunsuri posibile.

Potrivit Financial Times, printre opţiunile luate în considerate li se va cere imigranţilor ce nu au găsit un loc de muncă în termen de trei luni sau nu au fonduri suficiente pentru a se întreţine timp de şase luni să plece.

Guvernul a afirmat că are în vedere toate opţiunile, dar o purtătoare de cuvânt de la Downing Street 10 (reşedinţa premierului britanic n.r.) a subliniat că există un 'cadru juridic clar' ce stă la baza garanţiilor privind libera circulaţie a persoanelor în interiorul Uniunii Europene şi 'noi trebuie să operăm în acest cadru'.

Ea nu a acordat importanţă sugestiilor că Marea Britanie ar putea să încerce să descurajeze sosirile românilor şi bulgarilor prin lansarea unei campanii de publicitate în aceste ţări subliniind aspectele negative ale vieţii în Marea Britanie, inclusiv vremea.

Dar Keith Vaz, care este preşedinte al Comisiei de Afaceri Interne a Camerei Comunelor, a declarat că orice sugestie de a cheltui bani pe 'reclame şi propagandă încercând să-i oprească pe români şi bulgari să vină la frontierele Marii Britanii ar fi grotescă'.

'Pe de o parte, Home Office (Ministerul de Interne britanic n.r.) nu îi doreşte aici, dar pe de altă parte, ministrul afacerilor europene spune că există libertate de mişcare', a remarcat el.

'Guvernul este de fapt în pericol de a încuraja şi mai mulţi oameni să vină', a mai estimat el, adăugând că 'aceste tipuri de tactici au fost utilizate în trecut şi s-au dovedit a fi contraproductive'.

Vaz a sugerat de asemenea că există diviziuni chiar în guvern cu privire la modul în care trebuie tratată această problemă.

Chestiunea dacă lucrătorilor străini ar trebui să le fie garantat accesul la serviciile publice, inclusiv NHS (Serviciul Naţional de Sănătate n.r.), ar trebui abordată, a mai spus Keith Vaz, avertizând totodată împotriva 'selecţionării' lucrătorilor din ţări individuale.

'Miniştrii ar face mai bine să lucreze cu omologii lor români şi bulgari, precum şi cu UE pentru a aborda motivele imigranţilor ce vor să vină în primul rând aici', a subliniat Vaz.

Miniştri britanici au avertizat contra unor 'poveşti de groază' despre o creştere potenţială a numărului de imigranţi, dar Vaz a notat că oficialii nu au reuşit să facă o estimare a numărului de sosiri aşteptate de imigranţi, în ciuda unor cereri repetate.

Potrivit ONG-ului Migration Watch, care sprijină controale mai stricte în materie de imigraţie, aproximativ 50.000 de persoane din România şi Bulgaria vor veni în Marea Britanie în fiecare an până în 2019 şi acest lucru va avea 'consecinţe semnificative' pentru locuinţe şi locuri de muncă.

Comitetul consultativ propriu al guvernului în materie de imigraţie afirmă la rândul lui că există dovezi că bulgarii s-ar muta în Marea Britanie din cauza economiei sale puternice şi este 'plauzibil' că românii ar veni din aceleaşi motive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor