Imigranţii care nu au asigurare medicală 'nu vor primi îngrijire NHS' (ministrul britanic pentru imigraţie)

Cetăţenilor din România şi Bulgaria care vor veni în Marea Britanie fără a avea un loc de muncă trebuie să li se spună că este necesar să aibă asigurare medicală privată pentru a evita ca ''National Health Service'' (Serviciul Naţional de Sănătate, NHS) să devină un 'serviciu internaţional de sănătate'.
(photos.com)
Epoch Times România
29.01.2013

Cetăţenilor din România şi Bulgaria care vor veni în Marea Britanie fără a avea un loc de muncă trebuie să li se spună că este necesar să aibă asigurare medicală privată pentru a evita ca ''National Health Service'' (Serviciul Naţional de Sănătate, NHS) să devină un 'serviciu internaţional de sănătate'. Ministrul britanic pentru imigraţie, Mark Harper, a adoptat o poziţie dură cu privire la posibilul nou aflux de imigranţi din Europa de Est, scrie marţi cotidianul britanic Daily Mail.

''Cetăţenii europeni nu au acces nerestricţionat la Marea Britanie - ei trebuie să-şi exercite drepturile înscrise în tratate. Acest lucru înseamnă că trebuie să muncească, să studieze sau să se autoîntreţină. Avem deja norme stricte privind accesul la beneficii; trebuie să vedem dacă putem face mai mult pentru a aplica cu mai mare stricteţe controlul asupra lor'', a afirmat Harper pentru Daily Mail. 'În plus, studenţii din UE şi cei care se autoîntreţin nu ar trebui să fie o povară pentru statul membru gazdă, ceea ce înseamnă că ar trebui să deţină o asigurare de sănătate. Avem un Serviciu Naţional de Sănătate, nu un serviciu internaţional de sănătate', a subliniat el.

Harper a mai declarat pentru ziarul britanic că limitarea accesului la asistenţa medicală gratuită este considerată cheia pentru a preveni un nou aflux de imigranţi atunci când controalele vor fi ridicate la sfârşitul acestui an.

Oficialul britanic a sugerat că obligaţia de a avea asigurare medicală se va aplica tuturor studenţilor veniţi şi celor care susţin că se autoîntreţin, ceea ce înseamnă că nu vin căutând imediat de lucru.

Miniştrii examinează, de asemenea, dreptul la beneficii şi alte servicii publice. Alte măsuri în discuţie includ cerinţa ca imigranţii să părăsească Marea Britanie în cazul în care nu reuşesc să obţină un loc de muncă după trei luni - sau nu pot dovedi că au suficiente fonduri pentru a se întreţine cel puţin şase luni.

Dispoziţiile tranzitorii, în vigoare din 2005, care restricţionează drepturile pentru 29 de milioane de cetăţeni bulgari şi români de a locui şi munci în alte state ale UE, vor expira la 1 ianuarie. Nu s-a publicat nicio cifră oficială privind numărul anticipat de sosiri, dar unii parlamentari conservatori au avertizat că nu trebuie să se repete situaţia din perioada în care Polonia a aderat la UE, iar laburiştii au subestimat în mod catastrofal numărul cetăţenilor care vor veni, aminteşte Daily Mail.

Un aflux semnificativ de imigranţi din cele două foste ţări comuniste ar putea submina ţinta de testare a conservatorilor, de reducere a imigraţiei nete la sub 100.000 până în 2015.

Grupul de campanie ''MigrationWatch'' a susţinut că 250.000 de persoane ar putea veni în Marea Britanie din România şi Bulgaria, în următorii cinci ani, deşi miniştrii nu cred că va exista neapărat un aflux de aceste proporţii, în contextul în care şi alte ţări din UE vor ridica restricţiile în acelaşi timp.

Harper, care prezidează o nouă comisie transguvernamentală ce examinează măsuri de descurajare a nou-veniţilor, care ar fi o povară, a declarat: 'Este clar pentru toţi că avem nevoie de un sistem de imigraţie care să funcţioneze în interesul naţional. Acesta este motivul pentru care cooptăm colegi din alte departamente pentru a aborda factorii de atracţie ce determină imigraţia spre Marea Britanie''.

Potrivit Daily Mail, nu este clar cum vor funcţiona aceste propuneri în practică, dar este probabil ca personalului NHS să i se ceară să verifice drepturile de îngrijire medicală atunci când imigranţii vin pentru prima dată în contact cu NHS. Este posibil însă ca restricţiile privind accesul la îngrijire medicală gratuită să se confrunte cu o opoziţie din partea unor medici nemulţumiţi de ideea că ei ar trebui să acţioneze ca o altă ramură a serviciului imigraţiei.

Miniştrii insistă că Marea Britanie trebuie să aibă dreptul să abordeze 'factorii de atragere'' a imigranţilor fără locuri de muncă din UE. Printre domeniile examinate se numără asistenţa medicală, educaţia, locuinţele şi beneficiile.

NHS a şters datorii de cel puţin 35 milioane de lire făcute de pacienţi cetăţeni străini cu începere din 2002.

Pe lângă restricţiile privind studenţii şi imigranţii din UE care nu au loc de muncă, miniştrii examinează şi obligativitatea pentru imigranţii care nu provin din UE să aibă asigurare de sănătate înainte de a li se acorda viză.

Downing Street a declarat că guvernul este hotărât să prevină potenţiala deteriorare a pieţei forţei de muncă în urma unui nou aflux de imigranţi, dar a recunoscut că Marea Britanie va trebui să opereze în cadrul normelor UE privind dreptul la libera circulaţie. Guvernul analizează, de asemenea, ideea unei campanii publicitare care să le spună potenţialilor imigranţi din România şi Bulgaria că străzile britanice nu sunt neapărat 'pavate cu aur'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor