Românii găsesc soluţii pentru a rămâne în Spania
alte articole
Din patru români, trei au probleme de muncă: fie nu au un loc de muncă, fie sunt în şomaj sau trăiesc din ajutoarele sociale, spune liderul Partidului Românilor din Spania, Florin Bojor. „E o problemă gravă, cea a locurilor de muncă în comunitatea românească din Spania. În general, românii lucrează în construcţii, curăţenie, servicii în restaurante. Şi spaniolii care lucrează în aceste sectoare suferă de mitul cetăţii asediate: ceilalţi ne vor răul şi din cauza celorlalţi nu ne e bine“, spune acesta, citat de “Adevărul”.
Ca şi ceilalţi cetăţeni, şi românii au mari probleme în ceea ce priveşte plata ratelor la creditele făcute la bancă pentru a cumpăra o locuinţă. Paradoxal, în ultimul an, preţurile apartamentelor din Spania au crescut, iar ratele s-au mărit. Cum nu mai pot face faţă cheltuielilor, mulţi români îşi închiriază o cameră sau întreaga locuinţă. Astfel, o familie de români din Madrid, care a cumpărat acum trei ani un apartament de patru camere în capitala Spaniei, plătea iniţial o rată de 850 de euro pe lună. Acum, însă, rata a urcat la 1.100 de euro, iar românii nu au mai putut plăti şi au luat hotărârea de a închiria apartamentul şi a se muta în casa părinţilor, în localitatea Villanueva del Pardillo, în apropierea Madridului. Chiriaşii plătesc lunar 1.000 de euro, acoperind astfel aproape întreaga sumă pe care românii o au de plată la bancă. Ideea i-a salvat şi le-a permis să rămână să muncească în continuare în Spania.
Străinii sunt cei mai afectaţi de şomaj în Spania, mulţi fiind supraîndatoraţi după ce au obţinut uşor credite pentru a-şi cumpăra apartamente sau maşini.
Ideea i-a salvat şi le-a permis să rămână să muncească în continuare în Spania.