Românii din afara ţării, lăsaţi de izbelişte. Eugen Popescu: E o discriminare teribilă din partea statului
alte articole
Statul român a alocat anul acesta 91,4 milioane de lei pentru minorităţi şi doar 8,8 milioane de lei Departamentului pentru românii de pretutindeni, bani destinaţi celor aproximativ 10 milioane de români din afara graniţelor, a precizat, miercuri, la deschiderea Universităţii de vară de la Izvoru Mureşului, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu.
Suma alocată anul acesta de Guvern pentru minorităţi este cu 10 milioane de lei mai mare decât anul trecut, în ciuda faptului că numărul etnicilor aparţinând minorităţilor naţionale a scăzut, potrivit ultimului recensământ.
"Din această sumă, UDMR primeşte 19,7 milioane de lei, faţă de 18,5 milioane de lei anul trecut, în condiţiile în care Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care îi reprezintă pe cei 400.000 de români din cele trei judeţe, are finanţare zero", a declarat Eugen Popescu, citat de Mediafax.
De cealaltă parte, Departamentul pentru românii de pretutindeni, care îi are în grijă pe cei aproximativ 10 milioane de români din străinătate, a primit doar 8,8 milioane de lei.
Eugen Popescu a explicat că cei circa 500.000 de români din Ucraina primesc sub 88.000 de lei de la statul ucrainean, în timp ce România acordă Uniunii Ucrainenilor din ţara noastră 7,4 milioane de lei, deşi în România locuiesc doar 60.000 de ucraineni. Cei 160.000 de etnici români din Bulgaria nu primesc nicio finanţare de la guvernul statului vecin, în timp ce cei 10.000 de bulgari din ţara noastră primesc în jur de 3,52 milioane de lei.
"Este o discriminare teribilă în modul în care statul român tratează minorităţile din România şi românii minoritari din jurul frontierelor. Sunt lucruri care au în spate un interes pe care nu-l cunoaştem, sunt instituţii care doresc ca românii să dispară, atât din din afara frontierelor, cât şi de aici, din inima României. Parcă există o schizofrenie undeva, la nivelul conducerii statului român, dar şi al unor instituţii mai puţin vizibile, dar care trag sfori nevăzute la nivel politic.
Sperăm că aceşti politicieni nu sunt nişte brelocuri puse la centura unor instituţii care nu se văd sau la centura unor interese străine. Parcă avem ceva cu propriul popor, parcă vrem să-l distrugem, nu ştiu ce e în mintea politicienilor români", a precizat Eugen Popescu.
Citând statistici oficiale, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni arată că în judeţele din România în care trăiesc etnici maghiari funcţionează aproximativ 10.000 de fundaţii şi asociaţii cu fonduri de la statul român, de la statul maghiar şi de la autorităţile locale, care, spre exemplu, în Harghita şi Covasna sunt aproape neschimbate din 1990.
Potrivit Mediafax, în judeţul Harghita sunt 539 astfel de fundaţii şi 1.133 de asociaţii ale maghiarilor, în judeţul Mureş, unde proporţia populaţiei române şi maghiare este egală, sunt 447 de fundaţii şi 1.300 de asociaţii, iar în judeţul în Covasna, 42 de fundaţii şi 227 de asociaţii.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.