Traian Băsescu: Problema minorităţilor din jurul frontierelor, o prioritate pentru România

Politica legată de minorităţile din jurul frontierelor României trebuie aşezată între priorităţile de politică externă, a declarat marţi, la deschiderea Universităţii de vară de la Izvoru Mureşului, fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
12.08.2015

Politica legată de minorităţile din jurul frontierelor României trebuie aşezată între priorităţile de politică externă, a declarat marţi, la deschiderea Universităţii de vară de la Izvoru Mureşului, fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu, potrivit Agerpres.

"Ce se întâmplă în România legat de minorităţi, noi nu putem să spunem decât un singur lucru: România trebuie să continue să deruleze o politică externă orientată pe reciprocitate. Drepturile pe care le au minorităţile în România trebuie să-şi găsească un echivalent în comportamentul guvernelor din ţările din jurul României. (...) Sunt nişte realităţi în jurul nostru care ne obligă să aşezăm politica legată de minorităţile din jurul frontierelor între priorităţile de politică externă", a declarat fostul preşedinte.

În opinia lui Traian Băsescu, vecinii României, fie că e vorba de Ucraina, Serbia, Ungaria, "pierd în credibilitate în relaţia cu România neacordând minorităţilor româneşti drepturi".

Spre exemplu, în Serbia sunt sute de mii de români, afirmă preşedinte: "Cum poţi să spui, nu sunt români 250 de mii, 300 de mii de vlahi? Şi dacă întrebi un demnitar sârb care e originea lor spune că nu ştie".

În cazul Bulgariei, Traian Băsescu a precizat că autorităţile de la Sofia "au problemelor lor cu minoritatea turcă", dar trebuie să ţină cont şi de "realitatea pe care o au acolo, circa 100-150 de mii de minoritari români".

"Iar Ungaria cred că a depăşit nişte limite în intervenţionismul ei politic prin declaraţii publice, legat de aşa-zişii oropsiţi minoritari maghiari din România, dar nu se uită că românii din Harghita, Covasna şi Mureş nu au drepturi şi resursă financiară cât au minoritarii maghiari date de la Guvernul României", a continuat Traian Băsescu.

Mai mult, fostul preşedinte este de părere că, în privinţa românilor din jurul frontierelor ţării, să se treacă chiar peste "înţelegerile cu diverse guverne".

"Spre exemplu, cu Ucraina avem 50 de burse acordate tinerilor ucrainieni să studieze în România, 50 de burse anual. Este prea puţin. Chiar dacă Guvernul de la Kiev nu este de acord, la reciprocitate, să mărim numărul de burse, România, probabil, va trebui să ia decizia să acorde 1.000 de burse anual. La fel cum s-a întâmplat cu Republica Moldova.

În mod unilateral, an de an am mărit numărul de burse, de la 500 la 1.000, de la 1.000 la 2.000, de la 2.000 la 5.000, câte sunt astăzi. Acest lucru ajută la păstrarea limbii şi culturii române pentru minorităţi", a mai declarat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor