Românii din afara graniţelor, lăsaţi de izbelişte. Diaconescu: "Lucrurile sunt tratate de-a valma"

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (Epoch Times România)

Este absolut inacceptabil să constaţi că diferenţa între finanţarea etnicilor români din străinătate şi a minorităţilor din România se află într-un raport de 1 la 10, a declarat miercuri, la deschiderea Universităţii de vară de la Izvoru Mureşului, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

"Sunt lucruri pe care nu putem spune că nu le vedem, sunt chestiuni care astăzi îşi au originea într-o superficialitate de proiect. Din punct de vedere al finanţării, există o diferenţă de-a dreptul nefirească", a declarat Cristian Diaconescu, citat de Mediafax

Deşi se ştie foarte bine ceea ce trebuie să facă statul român în această direcţie şi că sunt cunoscute "foarte bine" şi aşteptările reciproce, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară arată că, de la an la an, problemele rămân aceleaşi şi "nu se întâmplă nimic de natură semnificativă".

"Dacă e să îi întrebaţi serios pe maghiarii din România, vă vor spune că sprijinul românilor din Guvern a fost de «n» ori mai mare decât sprijinul maghiarilor din Guvernul de la Budapesta, ca să ştim despre ce vorbim. În dialogul bilateral, mai ales atunci când este vorba de titularii politicii externe, care nu sunt numai miniştri de Externe, tema finanţării românilor trăitori în jurul României nu există. Nu ne mai putem raporta la o problemă de imagine, cu căluşari şi cu sarmale făcute la ambasadă, nu mai rezolvi problema a milioane şi milioane de români", a continuat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe este ferm convins că România are nevoie de un proiect foarte bine pus la punct care ar trebui implementat de instituţiile centrale ale statului însărcinate cu păstrarea identităţii românilor din afara graniţelor României.

"Vă rog să nu plecaţi de la această întâlnire fără să cereţi un proiect sofisticat. Eu nu înţeleg de ce există Departamentul pentru românii de pretutindeni, institute culturale, tot soiul de poveşti pentru care cheltuim bani şi care nu fac absolut nimic de natură semnificativă. Lucrurile sunt tratate în România de-a valma. Sunt români din afară, punct. Şi au aceleaşi drepturi ca oricare român din România", a adăugat Cristian Diaconescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne