Românii care caută un loc de muncă nu preferă Marea Britanie, afirmă ambasadorul Ion Jinga

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga le-a declarat jurnaliştilor de la cotidianul "The Telegraph" că Marea Britanie nu este o destinaţie preferată a românilor care caută un loc de muncă.
(Chris Jackson/Getty Images)
Liviu Şerbănescu
18.03.2013

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga le-a declarat jurnaliştilor de la cotidianul "The Telegraph" că Marea Britanie nu este o destinaţie preferată a românilor care caută un loc de muncă.

Declaraţia survine după ce ziarul a publicat cifrele unui studiu conform căruia peste 20.000 de români doresc să meargă în Marea Britanie, după cu deschiderea frontierelor, la sfârşitul acestui an.

Studiul a fost realizat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic din România şi relevă faptul că 7% dintre persoanele care trăiesc în România vor să muncească în străinătate.

Aproximativ 8% dintre acestea ar opta pentru un loc de muncă în Marea Britanie, în următoarele şase luni.

Statisticile arată că în România sunt 4 milioane de persoane apte de muncă, deci procentele se traduc în doar 22.000 de români care vor să ajungă în ţara britanicilor, însă nu de aceeaşi părere este ambasadorul României în Regat.

„Premierul român, ministrul român de Externe şi eu însumi am declarat în repetate rânduri - Marea Britanie nu este o destinaţie preferată a românilor care caută un loc de muncă . Numărul estimat al românilor care probabil vor alege Marea Britanie este cuprins între 15.000 şi 20.000”, a precizat Jinga pentru jurnaliştii britanici.

Aceste cifre publicate de jurnaliştii britanici sunt primele indicii oficiale ale posibilului impact asupra Regatului Unit, după ridicarea restricţiilor de migraţie în 2014.

Există estimări legate de numărul de persoane care vor merge să muncească în Marea Britanie, după cum au recunoscut miniştrii britanici.

Oficialii refuză să le publice, din cauza unor subestimări consistente ale numărului de polonezi care au mers în Regat, când s-au deschis graniţele în 2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor