Ion Jinga: Firmele româneşti nu au încălcat legea, s-au publicat informaţii false în cazul cărnii de cal

Epoch Times România
11.02.2013

Ambasadorul român în Marea Britanie, Ion Jinga, a precizat luni că firmele româneşti nu au încălcat legislaţia europeană în ceea ce priveşte exportul de carne şi a acuzat unele mijloace media că au publicat informaţii false şi neverificate, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Londra.

„Autorităţile române au efectuat o anchetă adecvată şi, din toate datele pe care le avem în acest moment, nu a existat nicio încălcare a legislaţiei europene din partea unor companii din România sau pe teritoriul românesc. Am înţeles că acea carne de cal găsită în produsele vândute în Marea Britanie a fost importată de producătorii de lasagna drept carne tocată din altă ţară membră a UE. Companiile româneşti nu export niciun fel de carne tocată. Carnea de cal pe care o exportă (n.r. - firmele din România) pe alte pieţe europene nu este procesată şi este etichetată corespunzător şi controlată”, a declarat Ion Jinga.

„Este scandalos faptul că unele mijloace media au scris despre uciderea cailor sălbatici de la rezervaţia naturală din Delta Dunării. Acei cai au toţi microcipuri şi se află sub permanentă supraveghere. Organizaţia non-guvernamentală Vier Pfoten a confirmat că are grijă de ei şi directorul a anunţat ieri că niciun cal din rezervaţie nu a fost sacrificat. Este foarte trist că informaţii false au fost publicate fără o verificare prealabilă. Acest lucru este o manipulare inacceptabilă şi cred că opinia publică din Marea Britanie nu merită să-i fie livrate informaţii false şi denaturante. Noi, în România, iubim caii la fel de mult cum o fac şi britanicii”, a mai spus ambasadorul român.

În Marea Britanie a izbucnit un scandal legat de faptul că o marcă de lasagna care ar fi trebuit să conţină carne de vită conţinea carne de cal, iar produsul era fabricat de compania franceză Comigel. Reprezentanţii acestei companii au susţinut că foloseau carne provenită de la un producător român, fapt pe care autorităţile române îl dezmint.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni că în momentul de faţă nu există vreun indiciu care să confirme că etichetarea greşită a cărnii de cal ar fi avut loc în România.

„În ultimele 48 de ore am efectuat toate investigaţiile prevăzute de procedura europeană în domeniu. Nu există vreun indiciu, în momentul de faţă, care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România (...) Concluziile noastre arată că până în acest moment una dintre societăţile luate în analiză a exportat doar carne de cal, ceea ce înseamnă că etichetarea greşită era practic imposibilă. Cea de-a doua societate exportă şi carne de cal şi carne de vită şi are o tradiţie de 7 ani în acest domeniu, fără a exista suspiciuni asupra activităţii acesteia. Investigaţiile în cazul celei de-a doua societăţi nu confirmă etichetarea greşită”, a spus Constantin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor