Atacurile rasiste la adresa est-europenilor în Marea Britanie ar putea creşte ca urmare a 'retoricii inflamatorii' (ambasador)
Riscul unor atacuri rasiste asupra est-europenilor în Marea Britanie este în creştere din cauza 'retoricii inflamatorii' a politicienilor, a avertizat joi ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, într-un articol apărut pe site-ul The Daily Telegraph, care publică, în aceeaşi zi, un material propriu pe această temă, pornind de la textul semnat de diplomatul român.
În cazuri extreme, retorica inflamatorie ar putea conduce chiar la atacuri rasiste în forma agravată împotriva est-europenilor, aşa cum am am asistat recent la un caz în Brighton, a explicat ambasadorul, în opinia căruia avertismentele nefondate despre un aflux de români în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor la sfârşitul acestui an ar putea conduce la o creştere a acestui gen de atacuri.
În articolul pe care îl semnează pe site-ul Daily Telegraph, intitulat 'Prezenţa românilor în Regatul Unit şi valoarea liberei circulaţii a persoanelor', Jinga a criticat 'abordările emoţionale faţă de această problemă', pe care le consideră 'contra-productive', atât pentru societatea britanică, cât şi pentru comunitatea românească din Marea Britanie.
'Există un sentiment crescând printre românii de aici că sunt discriminaţi şi trataţi drept cetăţeni UE de categoria a doua', a precizat Jinga.
Jinga evocă un caz recent din Brighton, în care doi bărbaţi de peste 20 de ani au fost atacaţi după ce au fost auziţi vorbind limba română în timp ce aşteptau autobuzul. Cei doi au fost întrebaţi de atacatori ce naţionalitate au, înjuraţi şi apoi loviţi. Poliţia din Sussex a declarat că atacul a fost un atac rasist în formă agravată.
Ambasada română este îngrijorată, de asemenea, de comentariile Dianei James, candidat UKIP în circumscripţia electorală Eastleigh, care şi-a cerut scuze după ce săptămâna trecută avertizase asupra 'presiunii pusă de imigraţie asupra serviciilor' şi de 'infracţionalitatea asociată cu românii'.
'Românii din Marea Britanie nu sunt o ameninţare pentru economia şi societatea britanică. Marea Britanie este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi, prieteni şi parteneri din Europa. În unele domenii este cel mai apropiat (aliat)', a subliniat Jinga.
Diplomatul român a respins, de asemenea, afirmaţiile că lucrătorii români şi bulgari vor invada Marea Britanie, odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii de la sfârşitul acestui an.
'Suntem conştienţi de argumentele celor care se tem de un 'potop' de lucrătorii români şi bulgari începând cu 1 ianuarie'. 'Cu toate acestea, ţinând seama de epuizarea aproape completă a potenţialului României de a 'exporta' lucrători şi de faptul că majoritatea românilor care au vrut să părăsească ţara pentru a lucra în alte state membre, printre care şi Marea Britanie, au făcut acest lucru din 2007 ... mă îndoiesc că ridicarea restricţiilor pentru lucrătorii români, de la 1 ianuarie 2014, va conduce la o creştere semnificativă a numărului de români în Marea Britanie', a precizat ambasadorul.
În schimb, Jinga a subliniat că 'ridicarea restricţiilor va preveni de fapt exploatarea, va asigura un tratament echitabil şi nediscriminatoriu pentru românii care lucrează deja în Marea Britanie şi va aduce o contribuţie suplimentară la Trezoreria britanică printr-o colectare mai eficientă a taxelor'.
'Toate aceste argumente trebuie să fie luate în considerare atunci când vorbim despre efectul migraţiei asupra economiei, sănătăţii şi asistenţei sociale din Marea Britanie', a subliniat Jinga.
Ambasadorul a sugerat totodată că unele organizaţii au început să prezică 'cifre alarmiste' ale imigranţilor, după ce guvernul de la Londra a subestimat foarte mult numărul de polonezi care urmau să vină în Marea Britanie la ridicarea restricţiilor în 2004.
'Rămân pe deplin încrezător că guvernul britanic va efectua o analiză corectă, bazată pe fapte, şi că orice măsură avută în vedere pentru a evita posibilele abuzuri va intra sub auspiciile legislaţiei UE, menite să faciliteze libera circulaţie a persoanelor, şi se va aplica tuturor cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie', nota Jinga în articolul apărut în publicaţia britanică.
Potrivit Daily Telegraph, ministrului român de externe i s-a solicitat să ofere probe pentru o anchetă a comisiei pentru afaceri interne a Camerei Comunelor luna viitoare despre impactul probabil al ridicării restricţiilor.
'Trebuie să fim foarte atenţi, într-adevăr, cu modul în care purtăm dezbaterea despre cetăţenii români şi bulgari', a declarat preşedintele comisiei citate, Keith Vaz, precizând că cei aproximativ 90.000 de cetăţeni români prezenţi deja în Regatul Unit aduc o contribuţie enormă ţării.
'Mulţi au trebuit să aştepte până la un an pentru a obţine dreptul de a munci. Este important să ne asigurăm, prin urmare, că atunci când avem de-a face cu acest subiect, ne dăm seama că utilizarea unei retorici care inflamează tensiunile nu ar fi de ajutor', a subliniat el.
'Acesta este motivul pentru care este atât de important ca guvernul să publice estimările pe care le-a primit cu privire la câţi români au de gând să vină în ţara noastră', a adăugat Vaz, care i-a scris joi vicepremierului Nick Clegg îndemnându-l să publice estimările.