Ambasadorul Ion Jinga: Românii nu vor să 'cucerească' Marea Britanie

Românii nu vor să 'cucerească' Marea Britanie sau 'să ia locurile de muncă şi locuinţele oamenilor' după ce anul viitor vor fi ridicate restricţiile privind piaţa muncii, a declarat, într-un interviu publicat joi de The Daily Telegraph, Ion Jinga, ambasadorul României la Londra.
Epoch Times România
17.01.2013

Românii nu vor să 'cucerească' Marea Britanie sau 'să ia locurile de muncă şi locuinţele oamenilor' după ce anul viitor vor fi ridicate restricţiile privind piaţa muncii, a declarat, într-un interviu publicat joi de The Daily Telegraph, Ion Jinga, ambasadorul României la Londra.

Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie din ultimii cinci ani, a spus că britanicii nu trebuie să se teamă de un 'tsunami' sau de o a doua 'invazie' est-europeană în momentul în care actualele restricţii vor fi eliminate la 31 decembrie.

Oficialii britanici au refuzat în mod repetat să ofere estimări privind numărul de români şi bulgari care vor veni în Marea Britanie după ce vor fi ridicate interdicţiile privind piaţa muncii, scrie The Daily Telegraph, reamintind că fostul guvern laburist a subestimat numărul polonezilor care au venit să locuiască în Regatul Unit după deschiderea graniţelor în 2004.

Previziunile publicate de think-tank-ul MigrationWatch sugerează că 250.000 de bulgari şi români ar putea veni în Marea Britanie să lucreze după ridicarea restricţiilor.

MigrationWatch a precizat că 50.000 de cetăţeni ai celor două ţări ar putea încerca anual în următorii cinci ani să se stabilească în Marea Britanie, cifră obţinută pe baza analizei numărului de persoane din Polonia şi din alte state din estul Europei care au venit în Regatul Unit după 2004.

În interviul pentru publicaţia britanică, Ion Jinga a spus însă că acest număr va fi mult mai scăzut, posibil chiar până la 10.000 de persoane pe an, departe de sutele de mii de polonezi care au venit să locuiască în Regatul Unit după 2004.

'Este total nefondat să se vehiculeze în media că vor veni sute de mii de români, că va fi o invazie. 'Ne vor lua locurile de muncă, ne vor lua locuinţele'. Să fim serioşi! Dacă nu ar fi fost vorba de fiinţe umane reale, aş considera-o drept glumă', a spus ambasadorul român.

Întrebat dacă are cifre estimative, Jinga a spus: 'Sincer, nu. Însă consider că orice temere sau supoziţie că la începutul lui 2014 va veni un tsunami de români şi bulgari este hazardată şi, dacă nu ar fi vorba de o chestiune atât de serioasă, aş zâmbi şi aş lua-o ca pe o glumă'.

'Unele tabloide au scris că anul viitor 29 de milioane de bulgari şi români vor invada, vor cuceri Marea Britanie. De ce? Pentru că România are o populaţie de 19 milioane, iar Bulgaria - de 10 milioane', a mai afirmat el.

'Întreaga populaţie, asta înseamnă şi nou-născuţii şi pensionarii de 80 de ani, îşi va face bagajele şi va veni în Marea Britanie. Poţi să o iei ca pe o glumă, însă se pare că unele persoane sunt speriate de o astfel de posibilitate', a adăugat ambasadorul român.

Ion Jinga a mai spus că circumstanţele sunt diferite deoarece în 2004 singurele ţări care şi-au deschis frontierele atunci au fost Irlanda, Suedia şi Marea Britanie. Comparativ, majoritatea celorlalte ţări din Uniunea Europeană şi-au deschis graniţele pentru români şi bulgari cu mult înaintea Marii Britanii.

În ultimii şapte ani, datele bazate pe aplicaţiile pentru numerele de asigurare naţională arată că 100.000 de români au venit să locuiască în Marea Britanie.

România nu se aşteaptă ca numeroşi cetăţeni să meargă în Marea Britanie şi a pierdut deja trei milioane de persoane care lucrează în Italia, Spania şi alte ţări din UE începând din 2004, mai scrie publicaţia britanică.

'Nu fac previziuni deoarece ar putea fi 2.000-3.000, ar putea fi 10.000-20.000. Sunt doar speculaţii. Este imposibil să fie 100.000 sau 50.000, din moment ce au existat 100.000 în şapte ani, când a fost boom-ul. S-a terminat', a declarat Jinga.

'Am atins deja capacitatea de export în privinţa forţei de muncă. Cine a vrut să emigreze a făcut-o deja. Cei care au vrut să vină în Marea Britanie au făcut-o', a adăugat ambasadorul.

'Pot dovedi acest lucru - acum şapte ani populaţia noastră era de circa 22 de milioane de locuitori, (iar) recensământul din 2011 a arătat că mai suntem doar 19 milioane. Am pierdut trei milioane peste noapte, însă în Spania, Italia, Franţa, Germania - avem aproape trei milioane de persoane care locuiesc şi lucrează în străinătate', a mai spus Jinga.

Înaltul diplomat român a insistat că nu va exista nicio presiune asupra 'sistemului de locuinţe şi a sectorului de locuinţe sociale' în Regatul Unit din partea românilor. 'Anul trecut, la Jocurile Olimpice, Londra a primit două milioane de turişti şi nu a existat un pericol în privinţa lipsei de locuinţe', a explicat Jinga.

El a mai spus că 70% din cei 100.000 de români din Marea Britanie 'au vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani şi sunt activi economic, neavând nevoie să se bazeze pe ajutoare sociale'. 'Vin să lucreze ca angajaţi pe cont propriu şi îşi câştigă existenţa şi închiriază sau cumpără o locuinţă. Nu cer locuinţe sociale', a mai spus diplomatul român.

Eric Pickles, secretarul de stat pentru comunităţi şi administraţie locală, a declarat în această săptămână că imigranţii din cele două ţări care vor veni anul viitor 'vor produce probleme'. 'Dat fiind faptul că avem un deficit de locuinţe, orice aflux din partea României şi Bulgariei va crea probleme', a declarat Pickles pentru BBC.

Theresa May, ministrul britanic de interne, a declarat anterior că ar fi dispusă să ceară să se pună capăt libertăţii de mişcare a lucrătorilor din UE.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Londra a declarat: 'Lucrăm îndeaproape cu alte departamente guvernamentale pentru a analiza factorii de atracţie care ar putea încuraja cetăţeni din UE, inclusiv pe cei din Bulgaria şi România, să vină în Regatul Unit. Guvernul a explicat clar că va aplica întotdeauna controale intermediare în privinţa noilor state membre ale UE şi că va continua să combată abuzurile privind libera circulaţie'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor