Valeriu Lazăr: Una din priorităţile Guvernului în garantarea securităţii energetice este sporirea eficienţei energetice

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Industriei şi Comerţului al Republicii Cehe, Jan Mladek, însoţit de ambasadorul Cehiei la Chişinău, Jaromir Kvapil, relatează Moldpres. Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al ME, oficialii au discutat despre oportunităţile cooperării industriale dintre cele două ţări. Cehia, în opinia lui Valeriu Lazăr, este un model pentru ţara noastră în ceea ce priveşte politicile de dezvoltare a industriei.
Valeriu Lazăr, Ministrul al Economiei (rnews.ro)
Ana Chitoroagă
21.06.2014

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a avut vineri o întrevedere cu ministrul Industriei şi Comerţului al Republicii Cehe, Jan Mladek, însoţit de ambasadorul Cehiei la Chişinău, Jaromir Kvapil, relatează Moldpres. Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al ME, oficialii au discutat despre oportunităţile cooperării industriale dintre cele două ţări. Cehia, în opinia lui Valeriu Lazăr, este un model pentru R. Moldova în ceea ce priveşte politicile de dezvoltare a industriei.

În context, Valeriu Lazăr a solicitat omologului său din Cehia să contribuie, la nivel instituţional, la intensificarea comunicării şi a schimbului de experienţă în vederea preluării modelului industrial de către instituţiile naţionale de resort. De asemenea, o oportunitate avantajoasă pentru producătorii industriali cehi ar fi dislocarea producerii componentelor industriale în ţara noastră, iar pentru industria naţională – o metodă eficientă de transfer tehnologic.

În cadrul întrevederii o atenţie deosebită a fost acordată cooperării în domeniul energiei, eficienţei energetice şi a surselor de energie regenerabile. Viceprim-ministrul a menţionat că una din priorităţile Guvernului în garantarea securităţii energetice este sporirea eficienţei energetice şi a nivelului de utilizare a surselor de energie regenerabilă.

La rândul său, Jan Mladek a exprimat interesul companiilor cehe pentru piaţa din Republica Moldova în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii electrice şi de gaze, producerea de biogaz şi biomasă, sisteme termoenergetice, cazane, leduri ş.a.

De asemenea, Valeriu Lazăr a afirmat că un domeniu cu multe perspective de cooperare cu companiile cehe este sectorul termoenergetic. Restructurarea şi modernizarea acestui sector va genera în următorii ani cereri de echipamente şi tehnologii performante.

Pe 22 mai 2014, în timpul vizitei oficiale în Republica Moldova a Preşedintelui Republicii Cehe Milos Zeman, a fost semnat un acord între guvernele Moldovei şi Cehiei privind cooperarea economică şi industrială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor