România va dona Moldovei 50.000 de euro şi 110 tone de grâu

. (Epoch Times România)
Epoch Times
28.09.2012

Guvernul României va dona Moldovei 110 tone de grâu semincer, pentru campania de semănare de toamnă, sub formă de donaţie. Această deciziei a fost luată în scopul combaterii efectelor secetei, care s-a abătut asupra ţării noastre în acest an, informează Infotag.

Potrivit sursei citate, în cadrul deschiderii Târgului pentru Fermieri şi Industrie Alimentară de la Iaşi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al României, Daniel Constantin, a declarat că ajutorul va fi acordat ca urmare a solicitării Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare din Moldova.

În acest sens, Daniel Constantin s-a arătat convins că, în caz de necesitate, Moldova va ajuta la fel România, precizând: "Secetă din anul curent a afectat nu doar România, ci şi R. Moldova. Totuşi, în condiţiile în care avem suficient grâu în rezervă, am decis să susţinem Republica Moldova şi anume prin acordarea materialului semincer certificat, dar şi a 50 mii euro pentru alte necesităţi agricole".

Ministrul a mai precizat că zilele trecute a avut o discuţie cu omologul său Vasile Bumacov, în cadrul căreia acesta din urmă şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de recolta anului viitor, întrucât există o lipsă puternică de sămânţă de grâu certificată, pe piaţa din Moldova.

Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii, a anunţat, anterior, că prejudiciile aduse agriculturii ajung la 2,5 miliarde lei, scrie publika.md. De cealaltă parte, savanţii moldoveni contrazic autorităţile, indicând că seceta din această vară a adus pagube de cel mult un miliard şi jumătate de lei.

În acest an în Moldova urmează să fie semănate peste 320 mii ha de grâu de toamnă, faţă de 270 mii ha în anul trecut.
Recolta de grâu a fost mai mică cu 100 mii tone faţă de anul trecut şi constituie doar 430 mii tone.

Totodată, seceta din acest an a afectat şi recolta de floarea soarelui. Ca rezultat se va micşora cantitatea destinată pdentru export. Potrivit, specialistului principal al Direcţiei fitotehnie a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Guci, securitatea alimentară a ţării nu va fi afectată.

Potrivit sursei Infotag, Ion Guci a mai menţionat: "Lipsa precipitaţiilor a afectat producţia de floarea soarelui. De pe un hectar au putut fi culese doar 0,9-1 tonă la hectar, faţă de cel puţin 1,5-2 tone seminţe cât ar fi normal. Totuşi, securitatea alimentară a ţării va fi asigurată. În anii precedenţi, Moldova exporta în jur de 10-15 mii tone de seminţe în ţările Uniunii Europene, Turcia şi Siria, pe când în acest an cantităţile pentru export vor scădea drastic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor