Pentru susţinerea agriculturii Moldova are nevoie de peste un miliard de lei
alte articole
În urma secetei anului curent, suma pierderilor în agricultură constituie 2,5 miliarde de lei. Iar în urma unei şedinţe cu uşile închise care a avut loc la Guvern, potrivit ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov pentru relansarea sectorului este nevoie de un miliard 200 de milioane de lei.
Datele au fost prezentate specialiştilor, care reprezintă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, dar şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională. Autorităţile împreună cu experţii vor identifica sursele financiare, care vor fi folosite pentru atenuarea efectelor secetei din acest an.
În contextul celor expuse Bumacov a precizat: "Am prezentat foarte detaliat situaţia, pierderile pe zone la fiecare cultură şi trei direcţii cele mai stringente. Necesitatea numărul unu este de a susţine sectorul zootehnic, pentru a evita sacrificarea şeptelului,deoarece restabilirea lui e foarte complicată. Vom avea nevoie de suport pentru cel puţin trei componente care sunt necesare la însămânţarea culturilor de toamnă: furaj, pentru a salva 15-20% din şeptel; apoi avem nevoie de o sumă foarte mare, 88 milioane de dolari, pentru combustibil, seminţe. Suma totală a acestor cheltuieli este de 190 milioane de lei sau 16 milioane de dolari, care vor fi suportate de agricultori, Guvern şi donatorii externi".
Totodată, Vasile Bumacov a declarat că temei pentru scumpiri esenţiale nu există, explicând: "Dacă cererea va fi mai mare ca oferta, pot fi şi scumpiri, iar dacă în ţară vor fi suficiente produse agroalimentare, nu cred că această scumpire va fi considerabilă. Ar fi o greşeală să facem estimări acum. Da, este logic ca atunci când este lipsă de unele produse, să fie scumpiri, dar temei pentru majorare nu există".
Potrivit unor experţi în agricultură, suma pagubelor provocate de secetă este destul de mare. În acest sens Alexandru Slusari, preşedintele Uniagroprotect a specificat: "Pronosticul şi rezultatul recoltării primei grupe, cum ar fi grâu, orz şi rapiţă denotă pagube peste trei miliarde. În opinia mea vor fi scumpiri la producţia agricolă şi, desigur, de aici rezultă o mică scumpire la unele produse agroalimentare".