România sprijină Republica Moldova în demararea procesului de vaccinare împotriva Covid-19
alte articole
O delegaţie a României, condusă de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, şi secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, vicepreşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea, va avea joi, 28 ianuarie, la Chişinău, discuţii pregătitoare cu autorităţile responsabile ale Republicii Moldova în vederea implementării unei părţi a pachetului de asistenţă oferit de România cetăţenilor Republicii Moldova, anunţat de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chişinău la 29 decembrie 2020.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului român de Externe, delegaţia din România va împărtăşi bune practici şi lecţii învăţate pe parcursul desfăşurării campaniei de vaccinare la nivel naţional. Totodată, vor fi evaluate elementele legate de situaţia epidemiologică din R. Moldova, va fi analizat stadiul pregătirilor pentru demararea procesului de vaccinare şi, ţinând cont de mecanismele relevante în domeniu de la nivelul UE, vor fi discutate opţiunile pentru furnizarea de către partea română a dozelor de vaccin anti-COVID-19 către Republica Moldova.
Precizăm în acest context că, recent, secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii de la Chişinău, Tatiana Zatîc, a prezentat măsurile întreprinse de instituţie pentru asigurarea ţării cu vaccin anti-COVID-19 şi a menţionat că Republica Moldova este pregătită să recepţioneze dozele de vaccin.
În acest sens, a mai specificat Zatîc, a fost aprobat Planul Naţional de imunizare anti-COVID-19, a fost definitivat procesul de distribuţie logistică la nivel naţional şi regional, fiind stabilite punctele de vaccinare şi categoriile de persoane care vor fi vaccinate prioritar, există condiţii adecvate de stocare a vaccinului la temperaturi de – 70°C şi – 20°C şi sunt reglementate toate procedurile de autorizare si import ale vaccinului.