România şi alte 4 state UE cer sancţionarea oficialilor ruşi implicaţi în procesul Savcenko

Ministrul lituanian de Externe Linas Linkevičius susţine că cinci ţări europene au sugerat aplicarea de sancţiuni împotriva oficialilor ruşi implicaţi în procesul pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko.
Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
10.03.2016

“Oficialii implicaţi direct în acest caz inventat trebuie să înfrunte consecinţele. Vedem că protestele, scrisorile şi declaraţiile au eşuat să producă rezultate”, a declarat miercuri Linkevičius pentru AFP.

Savcenko, în vârstă de 34 de ani, este judecată pentru presupusa implicare în omorârea a doi jurnalişti ai televiziunii ruse de stat în timpul unui atac ce a avut loc la două luni după izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014. Dacă este găsită vinovată, Savcenko, care neagă acuzaţiile, ar putea primi 23 de ani de închisoare.

Miniştrii de externe din România, Marea Britanie, Polonia, Suedia şi Lituania au semnat iniţiativa, care va fi prezentată în această săptămână Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini.

Linkevičius a susţinut că aşa numita “listă Savcenko” prevede ca UE să impună restricţii pentru vizele de călătorie şi să îngheţe activele celor responsabili pentru “detenţia, întemniţarea şi condamnarea ilegală” a pilotului ucrainean.

Savcenko a promis miercuri că îşi va continua greva foamei pe care a început-o după ce audierea ei a fost suspendată joia trecută, neoferindu-i-se ocazia să îşi susţină declaraţia finală.

Sentinţa împotriva Nadiei Savcenko va fi înmânată în 21 sau 22 martie, conform judecătorului.

Doneţk şi Lugansk, două regiuni în principal vorbitoare de limbă rusă în estul Ucrainei, au fost scena unor lupte sângeroase între forţele separatiste pro-ruse şi armata ucraineană începând cu aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt acţiunilor separatiste de acolo.

Kievul şi aliaţii săi occidentali susţin că Moscova orchestrează criza actuală prin susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei cu arme şi soldaţi ruşi. Totuşi, Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat la rândul său că SUA a declanşat protestele stradale care au dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Ianukovici în februarie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor