Ambasada rusă din Kiev atacată. Manifestanţii cer eliberarea pilotului Savcenko

Ucrainenii care au protestat pentru eliberarea pilotului Nadia Savcenko au atacat clădirea ambasadei ruse din Kiev. Mulţi o consideră pe Savcenko un simbol al rezistenţei împotriva Moscovei.
Un manifestant aruncă o sticluţă cu vopsea verde către clădirea ambasadei ruse din Kiev, 6 martie 2016.
Un manifestant aruncă o sticluţă cu vopsea verde către clădirea ambasadei ruse din Kiev, 6 martie 2016. (Captură Foto)

Sute de manifestanţi s-au adunat duminică în faţa misiunii diplomatice ruseşti din Kiev, cerând eliberarea Nadiei Savcenko, un pilot în vârstă de 34 de ani, care este judecată în Rusia pentru presupusa omorâre a doi jurnalişti ruşi.

Manifestanţii au aruncat cu pietre şi ouă înspre clădirea ambasadei ruse, spărgând câteva geamuri, distrugând maşini şi arzând un steag rusesc.

În plus, activiştii au legat de gardul ambasadei o spânzurătoare improvizată, şi au atârnat un manechin care îl înfăţişa pe preşedintele rus Vladimir Putin. Pe manechin era scris cuvântul “asasin”.

Oleg Grişin, purtător de cuvânt al ambasadei, a declarat agenţiei de ştiri AFP că situaţia din faţa ambasadei a fost tensionată. În plus, el a susţinut că unii manifestanţi au aruncat cu petarde şi fumigene.

Poliţia ucraineană a declarat că a fost deschisă o anchetă pentru huliganism în urma atacului, arată Deutsche Welle.

Simbol al rezistenţei ucrainene

Înainte de atacarea Ambasadei Rusiei, peste 1.000 de oameni s-au adunat în piaţa Maidan din Kiev pentru a o susţine pe Nadia Savcenko. Unii manifestanţi au afişat portrete ale acesteia, în timp ce alţii au afişat pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Eliberaţi-o pe Savcenko” sau “Nu o puteţi înfrânge pe Nadia”.

La începutul săptămânii trecute, Savcenko a anunţat că urmează să intre în greva foamei, refuzând atât apa, cât şi mâncarea, în semn de protest pentru întârzierile continue ale controversatului său proces. Greva foamei prin refuzarea apei şi a mâncării a fost o metodă extremă în Rusia, la care recurgeau dizidenţii sovietici în timpul regimului comunist atunci când nu mai aveau nicio altă alternativă.

Sora Nadiei Savcenko, Vera, care a participat la miting împreună cu mama lor, a declarat că este greu pentru preşedintele ucrainean Petro Poroşenko să lupte “cu un duşman atât de viclean precum Kremlinul”.

Procurorii ruşi susţin că pilotul a fost implicat în uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei în 2014, pe când era voluntar în armata ucraineană. Dar, Savcenko a negat acuzaţiile, susţinând că a fost răpită şi dusă în Rusia forţat.

Departamentul de Stat american a cerut în repetate rânduri eliberarea “imediată” a lui Savcenko.