Zeci de susţinători ai pilotului ucrainean Savcenko arestaţi la Moscova

Poliţia din Moscova a arestat zeci de persoane care protestau în semn de suport pentru pilotul ucrainean Savcenko, al cărei proces controversat a atras atenţia comunităţii internaţionale. SUA şi UE au cerut eliberarea pilotului.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko în timpul unei audieri în tribunal districtului Basmanni din Moscova, 11 noiembrie 2014.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko în timpul unei audieri în tribunal districtului Basmanni din Moscova, 11 noiembrie 2014. (Captură Foto)

35 de participanţi la un miting de susţinere a pilotului ucrainean Nadia Savcenko au fost arestaţi în Triumfalnaia Ploshchad, în centrul Moscovei, a raportat marţi website-ul OVD-Info care monitorizează acţiunile poliţieneşti.

Conform agenţiei de ştiri Interfax, manifestanţii au fost arestaţi după ce un ofiţer de poliţie le-a cerut acestora să îşi întrerupă acţiunea ilegală, iar aceştia au refuzat să se conformeze.

Activistul rus pentru drepturile omului Vladimir Shreidler a fost arestat, de asemenea, marţi în timpul unui protest individual în apropierea staţiei de metrou Paveletski, conform OVD-Info.

Luni, poliţia a arestat alţi cinci manifestanţi care au protestat împotriva procesului lui Savcenko în apropierea sediului Serviciului Federal pentru Securitate (FSB) din Moscova.

Pilotul de elicopter Nadia Savcenko, în vârstă de 34 de ani, se află în arest în Rusia din iulie 2014, conform Moscow Times.

Savcenko – considerată de către Ucraina drept un deţinut politic – este judecată pentru complicitate la uciderea a doi jurnalişti ruşi în timpul conflictului din estul Ucrainei. Procurorul cere ca pilotul să fie condamnat la 23 de ani.

Totuşi, Savcenko a negat acuzaţiile şi a declarat că a fost răpită din teritoriul ucrainean şi transportată ilegal în Rusia. La sfârşitul săptămânii trecute, ea a intrat într-o grevă a foamei refuzând atât apa cât şi mâncarea, după ce tribunalul a refuzat să îi asculte declaraţia de încheiere in procesul său.

În ultimele câteva zile, au avut loc mitinguri de susţinere ale pilotului ucrainean în Moscova şi St. Petersburg, precum şi în Kiev şi alte câteva oraşe europene. Eliberarea lui Savcenko a fost cerută chiar şi de Uniunea Europeană şi Departamentul de Stat al SUA.

Dar autorităţile ruse au încercat să oprească toate tentativele de manifestare a sprijinului pentru pilotul ucrainean pe teritoriul Rusiei.

Marţi, un afiş cu fotografia lui Savcenko şi mesajul “Trăieşte!” a apărut într-o staţie de autobuz din centrul Moscovei, dar a fost rapid înlăturat la ordinele autorităţilor moscovite, conform website-ului organizaţiei Rusia Deschisă (Open Russia).