România, paradisul eolian al Europei!

România are în prezent cel mai mare parc eolian de uscat din Europa: datorită vântului puternic, dar şi al sprijinului puternic din partea statului, ţara noastră este pe cale să devină paradisul energiei eoliene
Turbină eoliană de 2,4 KW (YASUYOSHI CHIBA / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
26.04.2012

România are în prezent cel mai mare parc eolian de uscat din Europa: datorită vântului puternic, dar şi al sprijinului puternic din partea statului, ţara noastră este pe cale să devină paradisul energiei eoliene!

Aprecierea de mai sus nu ne aparţine, ci este concluzia editorialiştilor de la cunoscuta publicaţie germană Deutsche Welle. De asemenea, şi ziariştii de la Financial Times au scris despre adevăratul „boom” pe care energia eoliană la înregistrat în România.

Totul pare să fi pornit în 2008, când autorităţile române au aprobat o lege privind promovarea energiilor regenerabile, care a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar aceste planuri trebuiau aprobate de Comisia Europeană, de vreme ce se bazează pe ajutoare de stat, iar documentul a fost trimis spre aprobare la Bruxelles abia în această vară. Aceste amânări reprezintă o mare problemă pentru potenţialii investitori care doresc să sprijine parcurile eoliene. ‘’Ducem lipsă de un cadru legal stabil’’, a afirmat Dana Duică, preşedintele Asociaţiei române pentru energia eoliană. ‘’Multe companii au luat deja decizii de investiţii foarte importante de la publicarea legii în 2008. Dar acum, după ani de zile, ea n-a fost încă aplicată’’, a adăugat Duică.

În pofida unor probleme de început, energia eoliană a cunoscut un avânt enorm în România. Comparativ cu 2009, când capacitatea instalată de energie eoliană era sub 20 de megawaţi, ea creşte urmând să ajungă la 1.000 de megawaţi până la finalul acestui an, potrivit Asociaţiei române pentru energia eoliană. Mai mult de jumătate din capacitatea instalată de energie eoliană se află la Tomis Team, în Dobrogea, în apropiere de litoralul Mării Negre. Parcul eolian este cel mai mare din Europa şi a fost construit de întreprinderea cehă CEZ. Peste 10 noi parcuri eoliene există deja în Dobrogea, o regiune de coastă cu vânt puternic. Cei mai importanţi investitori sunt Energias de Portugal şi Enel Green Power.

Cel mai mare grup austriac din domeniul energiei, Verbund, a început deja construirea unui parc eolian în apropiere de litoralul Mării Negre, iar firma spaniolă Iberdrola doreşte să construiască cel mai mare parc eolian de uscat din lume în această regiune, cu o capacitate de 1.500 de megawaţi. Verbund construieşte la Casimcea, pe coasta Mării Negre. Parcul eolian, ce ar urma să fie construit în parteneriat cu grupul italian Inergia Spa şi omul de afaceri Marius Iliev, va avea o capacitate de 200 Megawaţi. În total vor fi amplasate 77 de turbine eoliene cu o capacitate de 2 şi 3 MW. Investiţia totală se ridică la „mai multe sute de milioane de euro”, iar primele livrări de energie electrică vor fi efectuate în 2012. După terminarea lucrărilor de construcţie ar urma să fie produsă anual o cantitate de 610 GWh ceea ce va permite alimentarea cu energie electrică a 170.000 de gospodării. Energia eoliană ar putea oferi electriciate pentru un sfert din cele opt milioane de gospodării din România.

Dar, când este vorba de energia curată, un alt preţ este plătit. În opinia ecologistului Tamas Papp, unele dintre parcurile eoliene dăunează biodiversităţii. „Încercăm să protejăm mediul şi să luptăm împotriva încălzirii globale construind turbine eoliene, care reprezintă un lucru bun. Dar este important să fie plasate doar în regiuni unde nu există căi de zbor importante pentru păsările migratoare”, a declarat Tamas Papp. În opinia sa, acesta este motivul pentru care regiunea Dobrogea, aflată aproape de Delta Dunării, nu este un loc foarte favorabil, deoarece se află sub una din cele mai importante căi de zbor. Mai ales păsările de pradă şi berzele sunt în pericol din cauza parcului eolian, spune Tamas Papp, care sugerează închiderea turbinelor eoliene timp de câteva săptămâni în fiecare an, astfel încât păsările să poată trece în siguranţă.

Energia eoliană ar putea acoperi 15,7% din consumul de electricitate al Uniunii Europene în 2020, cu condiţia realizării de investiţii şi impunerii unor obiective ferme statelor membre, a estimat Asociaţia Europeană pentru Energie Eoliană. În prezent energia eoliană acoperă doar 5,3% din consumul de electricitate al UE cu o capacitate instalată de 84,34 gigawaţi, dintre care 81,4 gigawaţi pe pământ şi doar 2,9 gigawaţi în offshore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor