România nu intenţionează să blocheze candidatura Serbiei la UE, dă asigurări Diaconescu

România nu intenţionează să blocheze candidatura Serbiei la UE, în pofida problemelor legate de minoritatea vlahă din ţară, a declarat ministrul român de externe Cristian Diaconescu, citat de presa străină.
Cristian Diaconescu (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.03.2012

România nu intenţionează să blocheze candidatura Serbiei la UE, în pofida problemelor legate de minoritatea vlahă din ţară, a declarat ministrul român de externe Cristian Diaconescu, citat de presa străină.

"Nu se poate vorbi de un blocaj", a dat asigurări şeful diplomaţiei române, citat de Sofia News Agency, precizând că Bucureştiul vrea numai "garanţii normale" în ceea ce priveşte vlahii.

România mai vrea ca CE să realizeze un raport al progresului drepturilor minorităţilor în Serbia până în septembrie 2012, a adăugat ministrul, care şi-a exprimat speranţa că Bucureştiul şi Belgradul vor putea semna un protocol privind situaţia vlahilor "cât mai curând posibil".

La concluziile Consiliului Afaceri Generale de marţi a fost anexată o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanta respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor, potrivit unui comunicat al MAE.

De asemenea, România a prezentat o Declaraţie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din cele două ţări, cât şi implicarea Comisiei şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale, în monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele Uniunii Europene, se mai arată în comunicat.

Consiliul Afaceri Generale a recomandat acordarea statutului de ţară candidată Serbiei, fără a lua o decizie formală, ca urmare a blocajului României. Decizia finală urmează să fie luată la Consiliul European din 1 şi 2 martie.

Comunitatea românească din Serbia numără aproximativ 250.000 de persoane. Cei mai mulţi locuiesc în Valea Timocului, în estul Serbiei, şi Voivodina, în nordul ţării. Spre deosebire de românii din Voivodina, care au fost recunoscuţi oficial încă din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodată de drepturi specifice minorităţilor naţionale. În Voivodina, românii beneficiază de învăţământ public, emisiuni de televizune şi posturi de radio în limba română, iar în 2001 a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009 şi care are sub jurisdicţia sa doar parohiile româneşti din Voivodina. Numiţi "vlahi", românii din Timoc au fost privaţi de învăţământ sau activităţi culturale şi religioase în limba maternă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor