Viorel Badea: România nu va accepta invenţia unei limbi vlahe
România nu va accepta niciodată invenţia unei limbi care atrage după sine invenţia unei noi identităţi, a declarat miercuri senatorul PDL Viorel Badea, referindu-se la distincţia făcută de Belgrad între vlahii şi românii din Serbia.
"În ultima perioadă presiunile împotriva comunităţii noastre s-au înteţit în statul vecin, iar aceste presiuni se văd din ce în ce mai mult şi la nivelul mass-mediei din Serbia, practic reprezentanţii comunităţilor noastre nu reuşesc să-şi expună punctele de vedere în mass-media din Serbia", a afirmat Viorel Badea, după o întâlnire la Senat cu liderii comunităţilor vlahe din Valea Timocului, întâlnire solicitată de aceştia.
"Nu vom accepta niciodată invenţia unei limbi care atrage după sine invenţia unei noi identităţi pentru cei care se recunosc a fi români în Serbia. Statul român nu a pornit ieri la luptă pentru aceste principii. Noi suntem în discuţii permanente cu Guvernul Serbiei, de cel puţin 15 ani. Aproape la fiecare reuniune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, parlamentarii români membri ai delegaţiei la APCE au punctat această chestiune, fie prin declaraţii publice, fie prin amendarea unor rezoluţii", a spus preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.
Badea crede că este vorba de un război lingvistic.
"Ne aflăm în faţa unui război lingvistic, este diavolul căutat în detalii, pentru că evidenţele sunt clare: nimeni în momentul acesta nu mai are nicio îndoială că vlah egal român. Aşa a fost întotdeauna. Altfel ce să înţeleg: că Valahia de odinioară era parte a Serbiei?", a spus senatorul PDL.
La rândul său, secretarul de stat Eugen Tomac a declarat că semnalul dat marţi de România - când a cerut garanţii pentru minorităţi din partea Serbiei - este "unul extrem de ferm şi de clar". "Vrem garanţii reale pentru minoritatea română. Nu vrem ca minoritatea română să fie singura minoritate a cărei ţară mamă se află în UE divizată în două, între români şi vlahi. Nu există minoritate naţională vlahă, nu putem standardiza graiurile româneşti, pentru că astfel de probleme întâlnim şi în alte state".
În opinia sa, semnalul este foarte clar şi pentru alţii care "se joacă cu destinul poporului român".
"E un semnal foarte clar şi pentru ceilalţi care se joacă cu destinul poporului român pentru că angajamentul României va fi foarte ferm. Limba română este limbă oficială a UE şi vom insista în continuare peste tot unde există comunităţi sau minorităţi româneşti ca drepturile conaţionalilor noştri să fie respectate. Nu vrem lucruri exagerate (...) Vom insista în continuare până când statul sârb va acorda garanţii reale minorităţii române astfel încât procesul de asimilare să înceteze", a precizat Tomac.
Consiliul Afaceri Generale nu a ajuns marţi la un acord formal privind acordarea de statut de ţară candidată Serbiei, întrucât România a cerut garanţii privind minoritatea română din această ţară. O decizie finală ar urma să se ia la Consiliul European din 1 şi 2 martie.