Proiect: Spitalele private, obligate să plătească dacă vor transfera pacienţii la unităţile de stat

.
. (Joe Raedle/Getty Images)

Conducerile unităţilor sanitare private care decid să trimită pacienţi pentru continuarea tratamentelor sau pentru intervenţii la spitalele de stat ar putea fi obligate să plătească, conform noului contract cadru privind acordarea asistenţei medicale.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat că nu este acceptabil ca banii să fie încasaţi la privat, iar pacienţii să fie trataţi la stat. În prezent, există cazuri de pacienţi a căror stare se agravează după ce se tratează la privat, iar cei de acolo îi trimit la spitalele de stat, care suportă costurile legate de operaţii, intervenţii, medicamente etc.

"Sunt două modalităţi: fie spitalul privat este obligat să plătească toate cheltuielile pentru pacientul transferat, până la rezolvarea lui - o variantă, şi altă variantă, mai simplă - spitalul privat se asigură pentru situaţia asta şi, când transferă un pacient din privat în public, suportă asigurătorul", a declarat ministrul Sănătăţii. El a afirmat că nu va fi de acord ca un sistem să căpuşeze altul.