Piaţa de medicamente s-a mărit cu 12,6% în primele şase luni din acest an, la 5,7 miliarde lei
alte articole
Piaţa de medicamente a crescut în primele şase luni din acest an cu 12,6%, la 5,7 miliarde lei (1,29 miliarde euro), faţă de perioada similară din 2011, potrivit unei analize realizată de compania Cegedim.
"Reducerea serioasă a creşterii pieţei în lei, dublată de uşoară scădere în volum, arată primul impact semnificativ al măsurilor de implementare ale taxei claw-back: accentul este deplasat forţat dinspre vânzări către profitabilitate pentru majoritatea companiilor. Chiar dacă pe termen scurt se va reuşi temperarea dezechilibrului bugetar, problemele privind disponibilitatea şi accesibilitatea multor medicamente vor continuă să se agraveze, atât din cauza suprataxarii, cât şi din cauza deteriorării cursului de schimb. Prognoză la nivelul anului 2012 rămâne pe creştere cu 8,9% în lei, însă ea poate fi infirmată cu destulă uşurinţă în ambele sensuri: fie o creştere mai mare, datorită nevoilor ridicate de tratament, fie o creştere redusă sau scădere datorită volatilităţii şi incertitudinilor de pe piaţă" a declarat marţi directorul Cegedim, Petru Crăciun.
La nivelul trimestrului al doilea, valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în Romania a atins nivelul de 2,77 miliarde lei (626,5 milioane euro) la preţ de distribuţie, cu 4,4% mai mare faţă de aceeşi perioadă a anului trecut.
Medicamentele pe bază de reţetă din farmacii au atins o valoare de 2 miliarde lei, în creştere cu 3,2%, iar în spitale vânzările au fost mai mari cu 7,9% faţă de trimestrul doi 2011, respectiv 390 milioane lei.
"Comparativ cu ritmurile de creştere din ultimele 5 trimestre, în trimestrul 2/2012 se remarcă o scădere nesemnificativă în unităţi (-0,5%), o uşoară creştere în zile de tratament (1,8%) şi în valoare în lei (4,4%). Piaţa are de suferit în continuare, ca urmare a măsurilor de scădere a susţinerii publice şi de prelungire a termenelor de plată, numai o parte din pacienţi putându-se menţine la nivelul anterior de tratament", se arată în analiză.
În ceea ce priveşte pe grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidenţiază creşteri importante în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor pentru sistemul musculo-scheletic (20,1%), cardiovascular (16,2%) şi digestiv si metabolism (15,6%).
În valoare, vânzări mai mari de medicamente au fost pentru sistemul digestiv si metabolism (21,8%), cardiovascular (18,0%), musculo-scheletic (17,5%) şi respirator (17,3%).