Pe ce se spânzură banul public? Căţel cu os de 5 metri în gură şi dinozaur mâncând un hamburger

Celebru pentru betonul roz pe care-l toarnă la rădăcina copacilor, pentru pergolele mov şi asfaltări, primarul Robert Negoiţă mai pune la cale o achiziţie fistichie, şi la propriu şi la figurat. Evident, achiziţia este pe bani mulţi şi în baza unui caiet de sarcini făcut mănuşă pentru un producător.
Căţel 3D cu os de 5 metri în gură
Căţel 3D cu os de 5 metri în gură (HotNews)

La scurt timp după ce Guvernul Grideanu a dezincriminat prin OUG abuzul în serviciu şi a dat liber la cheltuit banul public fără limită şi în orice scop fără teamă de consecinţe, Primăria Sectorului 3 a lansat o licitaţie pentru achiziţia de mobilier urban, contract în valoare estimată fără TVA de peste 782,8 milioane lei (peste 175 milioane de euro). Interesant este că produsele cerute şi descrise în detaliu se regăsesc până la identificare în oferta unei firme din Breaza, relatează Hotnews.

Astfel, potrivit sursei citate, Primăria solicită în mod expres echipamente de joacă inedite, pe care le descrie în amănunt, la capătul descrierii specificând: "pentru toate specificaţiile tehnice se va citi 'sau echivalent'".

Redăm mai jos câteva dintre obiectele descrise în documentaţia licitaţiei şi pozele unor produse care se regăsesc până la identificare în oferta firmei Lavitex Prod SRL din Breaza:

Ansamblu complex de joacă 'căţel' 3D

- O figurină 'căţel' de dimensiuni mari H=3M , L=4,5M din fibră de sticlă confecţionată cu forme apropiate de cele a unui căţel real. Căţelul va fi realizat în maniera 3D (tridimensional), cu forme şi culoare cât mai naturale, ce dau impresia utilizatorilor că au în faţă un căţel adevărat. Figurina va fi realizată prin sculptură/frezare 3D dintr-un material (bloc) care să confere suport de rezistenţă pentru stratul de fibră de sticlă de grosime 5mm care va fi bine finisat, vopsit şi pictat astfel încât figurina 'căţel' să semene cu unul real. Figurina 'căţel' va fi realizată în poziţie de şezut cu capul şi picioarele din faţă ridicate astfel încât în gura căţelului, va fi amplasat un os lung de 5,3 m lungime realizat de asemenea prin sculptură/frezare 3D cu armătură metalică rezistentă la interior, pt a putea fi prinse în stânga şi în dreapta botului căţelului câte un modul oscilant de leagăn cu lanţuri galvanizate şi scaune din fibră de sticlă cu protecţie. Pe spatele figurinei - căţel va fi realizat prin sculptură/frezare 3D un tobogan cu alunecare de la cap spre coadă.
Ansamblu complex de joacă 'dinozaur 3D; totem'

Descrierea din SEAP: Ansamblul de joacă conţine:
- O figurină 'dinosaur' în poziţie şezut 'mâncând un hamburger' confecţionată cu forme apropiate de cele ale unui dinosaur din fibră de sticlă. Dimensiuni figurină: L=4.3m, l=1.8m H=3.6m. Dinozaurul va fi realizat în manieră 3D (tridimensional), cu forme şi culoare cât mai naturale, ce dau impresia utilizatorilor că au în faţă un dinozaur adevărat. Figurina va fi realizată prin sculptură/frezare 3D dintr-un material (bloc) care să confere suport de rezistentă pentru stratul de fibră de sticlă de grosime 5mm care va fi bine finisat, vopsit şi pictat astfel încât figurina 'dinosaur' să dea impresia unui dinosaur. Pe spatele figurinei 'dinosaur' va fi realizat prin sculptură/frezare 3D un tobogan cu alunecare din interiorul dinozaurului spre coadă. De asemenea în burta dinozaurului va fi realizată prin frezare o platformă de staţionare de pe care utilizatorul va avea acces la tobogan. Figurina va fi prevăzută şi cu o scară metalică cu mână curentă care serveşte la urcarea utilizatorilor pe platforma figurinei.

Hotnews.ro a transmis vineri către Primăria Sectorului 3 un e-mail cu următoarele întrebări la care nu a primit până acum răspuns.

1. Cum aţi ajuns să puneţi astfel de specificaţii inedite în Caietul de sarcini?
2. Cum se explică faptul că exact figurinele vândute deja de Lavitex Prod SRL, cu aceleaşi specificaţii, se regăsesc în Caietul de sarcini al licitaţiei Primăriei Sector 3?
3. Nu consideraţi că introducând astfel de specificaţii restrictive veţi închide practic această piaţă a mobilierului urban şi echipamentelor de joacă pentru următorii 4 ani de la atribuire?

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne