România cumpără 18 drone de luptă turceşti Bayraktar TB2. Următoarea posibilă achiziţie: tancuri americane

România a achiziţionat 18 drone de luptă Bayraktar TB2, a anunţat miercuri ambasadorul Turciei la Bucureşti, în contextul în care ţara noastră urmăreşte să-şi modernizeze armata în urma invaziei ruse în Ucraina.
"România, un prieten, vecin la Marea Neagră şi aliat NATO, adaugă Bayraktar TB2... la inventarul său", a scris miercuri pe Twitter diplomatul turc Ozgur Kivanc Altan.
Un purtător de cuvânt al Ministerului român al Apărării a confirmat informaţia pentru AFP.
Dronele urmează să fie livrate la Timişoara, unde Forţele Aeriene Române operau Baza Aeriană 93, care găzduia avioane MiG-23 înainte de a fi retrase din uz.
Guvernul României, care a lansat procedura de achiziţie a 18 drone în septembrie 2022, a semnat un contract în valoare de 321 de milioane de dolari cu compania turcă Baykar.
Dronele urmează să fie folosite de forţele terestre ale României.
Dronele dezvoltate de compania Baykar - condusă de fraţii Bayraktar, dintre care unul e ginerele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan - au fost folosite în Azerbaidjan, Libia şi Ucraina. Kievul le-a folosit încă din primele ore ale invaziei ruse de anul trecut, relatează revista Barron’s.
În prezent, Turcia exportă dronele sale relativ ieftine şi eficiente în 28 de ţări, în special în Africa, potrivit conducerii companiei.
TB2 are o lungime de 6,5 metri şi jumătate din greutatea dronei americane Reaper, transportând patru muniţii ghidate cu laser.
Baykar spune că drona poate zbura 27 de ore, cu o viteză de până la 220 de kilometri pe oră. Greutatea maximă la decolare este de 650 de kilograme.
Dronele turceşti pot lovi ţinte aflate la distanţe cuprinse între doi şi opt kilometri. De asemenea, autonomia de zbor a dronei este de până la 24 de ore, iar raza de acţiune în zona de vizibilitate este de până la 150 de kilometri.
Stimulată de războiul din Ucraina, România - membră NATO din 2004 - şi-a majorat cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB în 2023, faţă de 2% anul trecut.
De asemenea, România a intensificat misiunile NATO - cu câteva mii de soldaţi pe teritoriul său - şi a făcut demersuri pentru modernizarea armatei ţării.
În prezent, Ministerul român al Apărării aşteaptă aprobarea Parlamentului pentru a comanda 54 de tancuri Abrams folosite, fabricate în SUA, precum şi submarine, nave anti-mine şi echipamente noi pentru navele de război româneşti.
În această lună, Consiliul Suprem de Apărare al României a declarat că intenţionează să cumpere ultima generaţie de avioane de luptă americane F-35, dar este posibil să dureze ani până când achiziţia va fi finalizată.