România, condamnată din nou la CEDO în Dosarul Revoluţiei
alte articole
"CEDO a decis în alte 8 dosare condamnarea sistemului judiciar din România pentru violarea articolului 6 § 1 al Convenţiei în ceea ce priveşte durata excesivă a procedurilor penale privind evenimentele din decembrie 1989", a anunţat marţi, pe contul său de Facebook, avocatul Antonie Popescu.
Instanţa europeană a stabilit că România trebuie să plătească fiecărui reclamant, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă, 2.400 de euro, plus orice taxă care poate fi percepută, cu titlu de prejudiciu moral.
Cele 8 dosare au fost deschise la plângerile formulate de Carmen Alexandrescu, Ion Baroiu, Iosif Balaş, Ştefan Boran, Vladimir Ciobanu, Marin Dincă, Cristian Paţurcă, Laura Stoica, arată Antonie Popescu, care i-a reprezentat pe cinci din cei opt români. Cazurile au fost conexate la dosarul doamnei Alexandrescu, devenind cauza Alexandrecu şi alţii c. România.
Situaţia de fapt din cele 8 cazuri, aşa cum au fost prezentate de părţi, sunt similare cu cele prezentate în Asociaţia "21 Decembrie 1989", Mărieş, Vlase şi alţii c. România şi în Bosnigeanu şi alţii c. România. Acestea fac parte din acelaşi context istoric şi se referă la aceeaşi procedură penală naţionala precum cele în discuţie în cazurile menţionate mai sus.
"În acest context, clasarea Dosarului Revoluţiei este o mare eroare judiciară pe care nici Consiliul Superior al Magistraturii, nici Inspecţia Judiciară şi nici Ministerul Public nu s-au grăbit să îndrepte după ruşinoasa ordonanţă de clasare din octombrie 2015 ca şi după scoaterile de sub urmărire penală din 2009 a majorităţii conducătorilor politici şi militari implicaţi în crimele din toată perioada infracţională Decembrie 1989 - Iunie 1990", a mai scris, pe reţeaua de socializare, Antonie Popescu.
Nu de mult, procurorii militari au decis să claseze Dosarul Revoluţiei, astfel încât nimeni nu va fi tras la răspundere pentru moartea a peste 1.000 de oameni şi rănirea altor câteva mii. În replică, toţi cei 93 de membri ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au depus contestaţie la Parchetul Militar pentru redeschiderea dosarului.
"Nu este normal să îţi baţi joc de 1200 de victime şi să spui că în dosar sunt doar 700. Să uiţi de vreo 4500 de răniţi şi reţinuţi când, în realitatea sunt 8500 iar ei în rezoluţie au trecut vreo 4000. Un dosar pe care nu l-au finalizat nici măcar din punct de vedere al verificării celor careu au avut de suferit şi ei îl închid că au avut comandă politică.", s-a declarat revoltat Teodor Mărieş, precizând că a avut discuţii şi la CSM pe acest subiect, discuţii în urma cărora Consilul Superior al Magistraturii s-a autosesizat.
"Sper să înţeleagă procurorii că nu este glumă, pentru că aceşti oameni suferă de 25-26 de ani. (...) M-au sunat urmaşi ai eroilor martiri... am primit telefoane de la oameni care vorbeau cu voce scăzută şi fără niciun fel de speranţă. I-a demoralizat fantastic... Practic le-au omorât copiii, mamele şi soţii încă o dată aceşti 4 procurori care au închis dosarul", a adăugat Mărieş.