Revoluţionarii au contestat închiderea dosarului Revoluţiei la Parchetul Militar

Revoltaţi de închiderea dosarului Revoluţiei, decizie ce echivalează, în opinia lor, cu uciderea, pentru a doua oară, a victimelor din decembrie 89, membrii Asociaţiei 21 Decembrie cer reluarea cercetărilor.
Teodor Mărieş, 23 octombrie 2015 (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.11.2015

Toţi cei 93 de membri ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au depus contestaţie la Parchetul Militar pentru redeschiderea dosarului Revoluţiei închis de procurorii militari în mod surprinzător la două zile după ce Ion Iliescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma au fost puşi sub acuzare în dosarul Mineriadei.

Revoluţionarii au cerut clasarea ordonanţei de închidere a Dosarului Revoluţiei dată de procurorii militari şi reluarea cercetărilor.

"Nu este normal să îţi baţi joc de 1200 de victime şi să spui că în dosar sunt doar 700. Să uiţi de vreo 4500 de răniţi şi reţinuţi când, în realitatea sunt 8500 iar ei în rezoluţie au trecut vreo 4000. Un dosar pe care nu l-au finalizat nici măcar din punct de vedere al verificării celor careu au avut de suferit şi ei îl închid că au avut comandă politică.", s-a declarat revoltat Teodor Mărieş, precizând că a avut discuţii şi la CSM pe acest subiect, discuţii în urma cărora Consilul Superior al Magistraturii s-a autosesizat.

"Sper să înţeleagă procurorii că nu este glumă, pentru că aceşti oameni suferă de 25-26 de ani. (...) M-au sunat urmaşi ai eroilor martiri... am primit telefoane de la oameni care vorbeau cu voce scăzută şi fără niciun fel de speranţă. I-a demoralizat fantastic... Practic le-au omorât copiii, mamele şi soţii încă o dată aceşti 4 procurori care au închis dosarul", a adăugat Mărieş.

"Soţul meu a fost împuşcat la Televiziune. De câte ori trec pe lângă televiziune, nu mă întrebaţi cum e….mi-am crescut singură copiii“, a declarat Antonica Bălan, soţia lui Florian Bălan, împuşcat la Revoluţie, venită luni la Parchetul Militar, împreună cu alţi 60 de urmaşi ai victimelor de la Revoluţie, pentru a depune plângere împotriva deciziei procurorilor de a clasa dosarul Revoluţiei din decembrie. “Vrem redeschiderea dosarului. Din moment ce CEDO a stabilit că nu se prescriu crimele, considerăm că este normal ca şi Parchetul militar să nu claseze. S-a deschis dosarul Mineriadei şi să se închidă dosarul Revoluţiei!?“, se întreabă Antonica Bălan, citată de romaniacurata.ro.

Potrivit sursei citate, alţi 200 de urmaşi ai victimelor au făcut până acum plângeri. Contestaţiile trebuie depuse în termen de 20 de zile de la comunicare, din momentul în care Parchetul militar le-a comunicat părţilor din dosar, prin poştă, decizia de clasare. Teodor Mărieş a depus şi el în numele Asociaţiei contestaţie la şeful Secţiei Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, generalul Ion Vasilache.

Argumentele pentru redeschiderea dosarului Revoluţiei

Reamintim că la două zile de la istorica punere sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, procurorii militari au decis să claseze Dosarul Revoluţiei, în baza unor raţiuni considerate inacceptabile de către revoluţionari. Practic, crimele împotriva umanităţii de care sunt acuzaţi decidenţii acelor ani, în frunte cu Ion Iliescu, care sunt imprescriptibile în cazul Mineriadei din 13-15 iunie, au fost declarate ca lovite de prescripţie în dosarele Revoluţiei. Procurorii au considerat că unele dintre fapte nu mai sunt prevăzute de Noul Cod Penal, iar altele au fost amnistiate sau judecate în alte dosare.

“Argumentarea noastră este foarte simplă. Sunt fapte contra păcii şi omenirii. Este un dosar care se află între două dosare, adică dosarul Vişinescu-Ficior (este vorba de cazurile presupuşilor torţionari comunişti trimise în judecată – n.r.) din perioada regimului comunist şi dosarul Mineriadei. Sunt aceleaşi fapte, practic dosarul Mineriadei s-a redeschis pentru fapte contra umanităţii. Cazurile Ficior şi Vişinescu se judecă deja şi s-a dat şi condamnare pe fapte contra umanităţii (Alexandru Vişinescu, fostul comandant de la Râmnicu Sărat în perioada anilor 50-60 a primit 25 de ani de detenţie – n.r.), iar dosarul Revoluţiei, care practic este cel mai greu şi cel mai condensat, adică într-o perioadă extrem de mică, este vorba de aproximativ 10 zile, 10 zile în care avem peste 8000 de victime, în care s-au întâmplat atrocităţi pe care le avem şi filmate şi comandate. Ştim şi cine le-a comandat, şi cine le-a ordonat politic şi ei închid dosarul….este inadmisibil! Sunt acelaşi tip de fapte. Practic este o infracţiune continuă din 1945 şi până în 18 iunie 1990. Sigur, nu îşi doreşte nimeni să facă un proces al Comunismului, dar dacă ar exista cu adevărat un proces al Comunismului, făcut de către procurori, cu milioanele de victime care au avut de suferit în perioada comunistă, cu miile de victime din perioada Revoluţiei şi alte câteva mii în perioada Mineriadei, ar fi un dosar superb pentru că sunt aceiaşi oprimatori împotriva aceloraşi oameni liberi care îşi doreau libertate, democraţie şi o ţară care să nu mai fie asuprită de către regimul securisto-comunist“, a declarat Mărieş, potrivit romaniacurata.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor