România a semnat un contract cu BM pentru asistenţă tehnică în ceea ce priveşte creşterea absorbţiei fondurilor

Epoch Times România
28.06.2012

România a semnat, miercuri, un contract cu Banca Mondială pentru asistenţă tehnică în vederea creşterii absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune, cheltuielile fiind acoperite din fondurile structurale şi de coeziune de care beneficiază Bucureştiul.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, reprezentând Guvernul României, a semnat un prim acord pentru servicii de consultanţă în baza memorandumului de înţelegere încheiat cu Banca Mondială (BM) pentru asistenţă tehnică în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune în intervalul 2007-2013, precum şi în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014-2020, informează Ministerul Afacerilor Europene.

Conform acordului, experţi internaţionali vor efectua, în termen de cel mult nouă luni, o analiză independentă a modului în care instituţii externe sistemului de gestionare a instrumentelor structurale din România intervin în diverse etape ale pregătirii şi implementării proiectelor finanţate din fonduri europene. Pe baza analizei - care se va concentra asupra domeniului investiţiilor publice - se va elabora un set de recomandări de îmbunătăţire a legislaţiei.

Documentul semnat din partea Băncii Mondiale de către François Rantrua, şeful Biroului pentru România al acestei bănci, se numeşte ”Acord pentru servicii de consultanţă privind îmbunătăţirea cadrului naţional pentru pregătirea şi implementarea proiectelor privind investiţiile publice între Ministerul Afacerilor Europene în calitate de Beneficiar şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”.

Cheltuielile aferente acestui contract vor fi acoperite din fondurile structurale şi de coeziune de care beneficiază România, respectiv Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) şi axele prioritare de asistenţă tehnică din cadrul celorlalte programe operaţionale. Plafonul maxim al acordului de servicii de consultanţă este de 781.200 de euro, sumă exceptată de la plata de taxei pe valoarea adăugată, deoarece Banca Mondială este un organism financiar internaţional care nu este plătitor de TVA.

Acordul semnat la 27 iunie prevede realizarea unui raport de analiză care să conţină:

a. un inventar al tuturor instituţiilor şi legislaţiei cu impact asupra proiectelor de investiţii finanţate din instrumente structurale (analiza va ţine cont de tipul beneficiarilor, tipul proiectelor şi sectoarele principale de accesare a acestor fonduri);

b. o descriere a duratelor, fluxului documentelor, costurilor în funcţie de etapele de dezvoltare ale unui proiect (pregătire, aprobare, implementare);

c. o analiză comparativă a cadrului de promovare a investiţiilor în alte state membre ale Uniunii Europene;

d. propuneri concrete de modificare a legislaţiei naţionale în vigoare vizând: simplificarea obţinerii sau eliminarea unor avize; introducerea unor noi reglementări; scurtarea duratei de analizare a unor documente; eliminarea sau reducerea unor taxe plătite de instituţii publice altor instituţii publice.

Legislaţia analizată va fi legată de mai multe instituţii: - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – departamentul de construcţii şi de lucrări publice (inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcţii), Ministerul Mediului şi Pădurilor – inclusiv instituţiile subordonate(coordonate (Agenţiile de protecţia mediului, Autoritatea Naţională ”Apele Române”), Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - inclusiv instituţiile subordonate)coordonate - şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

În cazul în care în urma analizei sunt identificate domenii de reglementare aflate în responsabilitatea altor instituţii, acestea vor fi incluse în analiză.

Pentru întocmirea raportului, se va analiza legislaţia privind:
- domeniul construcţiilor (inclusiv din punct de vedere al avizelor necesare, al normativelor în materie de construcţii şi al costurilor aferente);
- investiţiile publice (inclusiv în ceea ce priveşte relevanţa unor comisii(comitete de aprobare)avizare a proiectelor de investiţii şi a procedurilor utilizate);
- gradul de preluare)utilizare a regulilor FIDIC în legislaţia românească;
- emiterea avizelor)acordurilor de mediu (inclusiv avize subsecvente);
- emiterea de avize de descărcare arheologică, în domeniul cultural şi al patrimoniului;
- racordarea la reţelele de utilităţi publice, precum avizele necesar a fi emise de către managerii de utilităţi publice;
- proceduri de emitere a avizelor la nivelul autorităţilor locale.

În august 2011, Comisia Europeană şi-a reiterat, într-o scrisoare adresată Guvernului României, propunerea vizând acordarea de asistenţă externă pentru autorităţile române în implementarea proiectelor cu finanţare europeană din partea instituţiilor financiare internaţionale (Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, inclusiv sprijin prin JASPERS).

În lunile următoare, Ministerul Afacerilor Europene, împreună cu autorităţile de management şi cu sprijinul Comisiei Europene, a identificat nevoile de expertiză pe două paliere: necesităţi orizontale, care pot fi finanţate în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) şi necesităţi la nivelul programelor operaţionale, care pot fi finanţate în cadrul axelor prioritare de asistenţă tehnică ale respectivelor programe operaţionale.

La 26 octombrie 2011, pe baza propunerilor sectoriale formulate de ministerele cu rol de autorităţi de management, precum şi a celor orizontale, prezentate de Ministerul Afacerilor Europene, Guvernul României a adoptat un memorandum care cuprinde propuneri de utilizare a expertizei tehnice internaţionale. Propunerile acoperă toate cele şapte programe operaţionale finanţate din fonduri structurale şi de coeziune.

La 26 ianuarie 2012, România a semnat memorandumuri de înţelegere cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi cu Banca Mondială (BM) privind acordarea de asistenţă tehnică ţării noastre în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune în actualul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene (2007-2013) şi în cel următor (2014-2020). Cele două memorandumuri stabilesc cadrul general în baza căruia se semnează acorduri de servicii între instituţiile financiare menţionate şi autorităţi publice din România implicate în gestionarea şi implementarea fondurilor structurale şi de coeziune.

Memorandumurile vizează două tipuri de sprijin: orizontal şi pentru nevoi specifice.

Sprijinul orizontal urmăreşte, în cazul BM, consolidarea capacităţii administrative a autorităţilor de management, a organismelor intermediare şi a beneficiarilor publici, precum şi optimizarea cadrului legislativ naţional şi a cadrului de reglementare cu impact asupra absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune.

În privinţa BEI, sprijinul orizontal va fi acordat pentru proiectele sau programele de investiţii cofinanţate sau incluse pe lista celor prevăzute a fi cofinanţate de acest organism financiar internaţional. BEI poate sprijini măsuri de consolidare a capacităţii instituţionale care să contribuie la o implementare eficace, eficientă şi oportună a proiectelor. BEI poate acorda asistenţă tehnică pentru a îmbunătăţi procedurile administrative de implementare a proiectelor şi poate furniza consultanţă directă echipelor cheie de proiect şi celor mai importante departamente care gestionează astfel de proiecte. Totodată, BEI poate sprijini consolidarea capacităţii şi formării profesionale a experţilor locali, în vederea implementării unor astfel de proiecte.

Nevoile specifice menţionate se referă la implementarea programelor operaţionale finanţate din fondurile structurale şi de coeziune.

Prin aceste memorandumuri de înţelegere, România nu îşi asumă angajamente financiare suplimentare faţă de cele deja asumate prin programele operaţionale derulate deja, respectiv asigurarea contribuţiei naţionale de 15-20% la asistenţa tehnică implementată prin fondurile structurale şi de coeziune.

Un memorandum similar celor semnate la 26 ianuarie 2012 cu BM şi BEI este în curs de negociere cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor